Írd be, mit keresel:

Licsi, a szerelem gyümölcse

Különleges, semmihez sem fogható gyümölcs a licsi, húsa édes és fűszeres, nagyon aromás, ráadásul nagyon egészséges is, és nem véletlenül nevezik a szerelem gyümölcsének.

Cookta - 2017.01.03.
Licsi, a szerelem gyümölcse

Ezt a rózsaszín héjú és fehér húsú lédús gyümölcsöt ugyanis afrodiziákumként is számontartják, de nem csak ezért szeretik, sőt rajongásig kedvelik Kínában, ahol őshonos. 1500 éves emlékek igazolják, hogy már akkor fogyasztották és nagy becsben tartották, csodás íze mellett jótékony tulajdonságainak köszönhetően. A legkiemelkedőbb erénye talán polifenol-tartalma, amely ilyen mennyiségben semmilyen más növényben nem található meg: ez az enzim szabályozza a koleszterinszintet, így jótékonyan hat a vérnyomás, a szív- és érrendszeri gondok és természetesen a koleszterinszint csökkentésében.

A licsi emellett remek immunerősítő, vitaminokban is ugyancsak gazdag. Magas C-vitamin-tartalma mellett jelentős mennyiségű B-, E- és K-vitamint tartalmaz, a nyomelemek közül pedig sok foszfort, káliumot és magnéziumot, valamint vasat és szelént is.

Ez az izgalmas – és most már mondhatjuk, hogy értékes – gyümölcs viszonylag későn jelent meg a köztudatban és a boltok polcain Kínán kívül: csak a XX. század közepén ismerte meg Ausztrália, Amerika és Európa is, hiszen viszonylag gyorsan romlik, és addig a gyors szállítás nem igazán volt megoldható. Ma már több helyen termesztik is a licsit, illetve repülővel könnyen szállítható, így gyorsan és frissen elérnek és népszerűsödnek a fűszeres kis rózsaszín gyümölcsök.

A licsi pepecselős gyümölcs, már ami a fogyasztását illeti. Meg kell dolgozni minden egyes darabbal, nem lehet nagykanállal behabzsolni… De nem is baj, így kiélvezhetjük fűszeres húsának és levének minden cseppjét. A kemény, recés-rücskös, rózsaszín héjat meg kell roppantani – esetleg késsel bevágni, majd lefejteni a hófehér húsról, esetleg, ha tökéletesen érett, akkor ujjbegyeinkkel ki tudjuk nyomni a rózsaszín tokból az édes gyümölcshúst. Most már mehet a szájba, de óvatosan, mert a közepében egy nagyobbacska barna mag van, ami nem ehető, ki kell köpni, de akár előre is kimagozhatjuk.

Licsi konzervként is kapható: más befőttekhez hasonlóan sűrű és édes szirupban úszik a hófehér húsú gyümölcs. De az ízélmény nem ugyanaz, éppen izgalmas fűszeressége tompul a konzervben. Persze így is kipróbálható, tehetjük gyümölcssalátába, turmixba, de frissen is meg kell kóstolni!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.