Írd be, mit keresel:

Isteni almás–mákos süti diétásan, egészségesen

Kezdő diétázók és szakácsok álma ez a sütemény, ami amellett, hogy pofonegyszerű és alakbarát, nem tartalmaz glutént, tejet, tojást, élesztőt és cukrot sem. 

Cookta - 2017.01.04.
Isteni almás–mákos süti diétásan, egészségesen

Van egy cukormentes sütirecept, amit pár éve, az inzulinrezisztancia-diétám elején fedeztem fel. Akkoriban még nagyon tapasztalatlan voltam a sütés terén, sima fehér lisztes süteményeket se készítettem túl gyakran, nemhogy teljes kiőrlésűt vagy cukormentest – nem egy biztató kezdet, annyi szent. Eleinte nagyon szenvedtem emiatt, de aztán minden megváltozott.

A süti célja

Emlékszem, hogy a diagnózis utáni első pár hétben szinte semmit nem mertem megenni, ami a boltban volt kapható, inkább nem ettem édességet vagy pékárut. Jöttek is az elvonási tünetek, a hipoglikémia és a gyengeség, borzasztóan éreztem magam. Aztán amikor a helyzet már tarthatatlanná vált, erőt vettem magamon, vad receptvadászatba fogtam, és rábukkantam egy egyszerű és minden szempontból tökéletes receptre.

Forrás:
Zita

Kipróbáltam, az eredmény lenyűgöző volt, én pedig kaptam egy hatalmas löketet, ami aztán megalapozta a jövőbeli számtalan örömteli főzőcskézést és kísérletezést a konyhában. Talán ennek tudható be, hogy amikor már glutént, tojást és tejet (és egyebeket) sem ehettem, elsősorban az izgalmas kihívások kezdetét láttam magam előtt, nem pedig a szenvedést. Természetesen voltak és vannak mélypontok az életemben a diétám miatt, de a főzés és sütés szeretete, a konyhában kézzelfoghatóvá tehető kreativitás ígérete rengeteg erőt ad, és átlendít a nehezén.

Szóval nagyon sokat köszönhetek ennek a sütinek és a szerzőjének. Sokáig feledésbe merült a recept, de most újra eszembe jutott, és arra gondoltam, hogy néhány apró változtatással és kiegészítéssel remek mindenmentes és IR-barát süti lesz ebből. Gyorsan meg is sütöttem, az eredmény elég meggyőző lett. Őszintén remélem, hogy lesz még néhány ember, akinek így én is segíteni tudok, megmutatva azt, hogy a „mindenmentes” diéta és a hozzá tartozó sütés igenis lehet gyümölcsöző, sőt, akár élvezetes is. Kezdő szakácsok, kezdő diétázók: ne búsuljatok, ne féljetek, inkább próbáljátok ki ezt a receptet!

Szénhidrátok

Ez a cukormentes süti összesen 96,3 gramm inzulinrezisztanciában számolandó szénhidrátot tartalmaz, ezeknek fele lassú felszívódású, tehát tízóraira és uzsonnára is fogyasztható a sütemény. Én 16 darab kockára vágtam fel az elkészült mákost, ezzel számolva egy kockában 6 gramm szénhidrát van. 

Forrás:
Zita

Nemcsak kezdő szakácsoknak ajánlom ezt a receptet, hanem bárkinek, aki egy gyorsan elkészülő, finom, puha és egészséges sütire vágyik.

Diétás almás–mákos sütemény mindenmentesen

Hozzávalók:

  • 3 kisebb alma (nálam 35 dkg pucolás után)
  • 20 dkg darált mák
  • 2 lenmagtojás (1 lenmagtojás = 1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz összekeverve)
  • 5 evőkanál eritrit
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 cm gyömbér lereszelve
  • 1 csapott kávéskanál kurkuma
  • fahéj, szegfűszeg, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Az almát mossuk meg, csumázzuk ki és reszeljük le (a héja maradhat). A reszelt almát szórjuk meg a csipet sóval, adjuk hozzá az eritritet, a fűszereket, a gyömbért, a citromlevet és annak reszelt héját is. Keverjük el jól, utána mehet hozzá a lenmagtojás, a szódabikarbóna, majd a mák is. Alaposan keverjük össze a masszát, majd öntsük bele egy kisebb (igény szerint sütőpapírral kibélelt vagy beolajozott) tepsibe.

Alul-felül sütéssel 35 perc alatt süssük készre.

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.