Régebben igazán egzotikus gyümölcsnek számított, és csak édes szirupban úszkáló konzerv ananászt lehetett vásárolni, ám mostanában egyre több helyen kapni illatos és édes friss ananászt. Elmondjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani, és azt is, hogyan válasszunk vásárláskor!

Nemcsak az egyik legfinomabb, legaromásabb gyümölcs, de elképesztően egészséges is. Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni: lúgosít, tisztít, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul diétázóknak duplán ajánlott: nemcsak magas a rosttartalma, de úgynevezett negatív kalóriás étel, ami azt jelenti, hogy több kalóriát használ el a szervezet a megemésztéséhez, mint amennyit a gyümölccsel beviszünk.

Mi van benne?

  • A-, B1-, B2-, B4, B6-, C-, E- vitamin
  • szelén, vas, cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, réz, mangán
  • bromelin – ez a probiotikus hatású enzim erősíti az immunrendszert, segíti a fehérjék emésztését, regeneráló hatású
  • folsav – nagy mennyiségben tartalmazza, segíti a vérképződést, elképzelhetetlen nélküle a gyomor és a bélrendszer, valamint a szájnyálkahártya épsége
  • 100 g ananász 49–50 kcal

Mire jó?

  • magas rosttartalma miatt ajánlott emésztési problémákkal küzdőknek, segít a székrekedés ellen, de méregtelenítés esetén is ideális
  • szintén a sok rostnak köszönhetően diétázóknak is tökéletes, hamar eltelít, nem magas a kalóriatartalma, illetve emésztéséhez több energiát használ fel a szervezet, mint amennyi a gyümölcsben van
  • lúgosító hatású, így savasodás ellen is ideális
  • magas szeléntartalmának köszönhetően szépíti, tisztítja, ragyogóvá teszi a bőrszövetet
  • folsavtartalma miatt kiváló vérképző, így vérszegényeknek ajánlott, illetve minden hölgynek kiemelten fontos a fogyasztása a nehezebb napokon
  • gyomorrontás, émelygés esetén szerencsés a fogyasztása, mert regenerálja a nyálkahártyát

Hogyan vásároljunk ananászt?

Az ananász utóérő gyümölcs, így majdnem éretten szüretelik, majd szállítják, így kerül a boltokba, zöldségesekhez, de előfordulhat, hogy még ekkor sem igazán érett. A jó ananászt sárgás színéről, feszes, fényes bőréről ismerhetjük fel, de legárulkodóbb az illata. Csak illatos példányt vásároljunk, amit a hűtőben akár egy hétig is eltarthatunk, de néhány napig a konyhapulton is jól elvan, egzotikus illatárba burkolva a konyhát.

Hogyan fogyasszuk?

Miután levágtuk a felső és alsó részét, és felállítva egy vágódeszkára határozott mozdulatokkal levágtuk a héját, vágjuk cikkekre vagy szeletekre. A középső része kissé fás, ha nyersen fogyasztjuk, akkor ezt távolítsuk el, de ha smoothie vagy turmix lesz belőle, ahhoz nyugodtan felhasználhatjuk. 

Felkockázva magában is nagyon finom, tehetjük gyümölcssalátába, joghurtba, de tehetjük bármilyen süteménybe, pl. ebbe az egészséges joghurttortába, grill serpenyőben kissé megsütve Gordon Ramsay-féle karamellszósszal is mennyei, de érdekes módon a húsfélékhez is nagyon jól illik. Vékonyra szelt füstölt sonkával elegáns előétel lehet, de akár csirkemellel is készíthetünk belőle egy isteni és fitt fogást, mint ebben a receptben >>