A csokis sütemények hódolóinak nem kell bemutatni a brownie-t, ezt a nagyon csokis, édes, puha és szaftos süteményt. A tökéletes recept viszont ritka, gyakran túl száraz, nem elég szaftos, vagy éppen túl édes vagy inkább piskótaszerű a végeredmény. Itt a hibátlan recept sok vajjal és csokival, némi extrával!

Csokoládé, liszt, tojás, cukor, egy pici sütőpor, ezek a brownie hozzávalói, természetesen nem mindegy, milyen arányban. A tökéletes receptben viszont van egy kis vanília és rum is, az illat kedvéért... Az igazi csokibolondok nem sütik túl, hanem kicsit ragacsosra, szaftosra hagyják, de aki szilárdabban szereti, annak is ad instrukciót a recept küldője, Veronika, aki az omlós és szaftos csokis sütit egy kis szederlekvárral és tejszínhabbal tálalta... 

Forrás:
Szabó Veronika

„Ezt a finom sütit érdemes legalább egyszer kipróbálni, mert ha valaki egyszer megkóstolja, biztos, hogy mindig ilyet szeretne, ha valami igazán csokoládés desszertre vágyik.” 

Brownie házi szederlekvárral

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé (legalább 50% kakaótartalmú)
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 evőkanál rum
  • csipet só

A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • házi szederlekvár
  • néhány szem szeder
  • mentalevél

Elkészítés: Először egy 30×20 cm tepsit kibélelünk sütőpapírral – vagy kikenjük zsiradékkal és kiszórjuk liszttel. 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A vajat a csokoládéval gőz fölött felolvasztjuk és egynemű masszává keverjük, majd hagyjuk hűlni.
A tojásokat a cukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd hozzákeverjük a langyos csokoládés vajat, a rumot és a vaníliát. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a masszát belesimítjuk az előre elkészített tepsibe. 

Ha azt szeretnénk, hogy puha, szaftos maradjon a sütemény, akkor előmelegített sütőben 180 fokon 20–25 perc alatt megsütjük, semmi esetre se tovább. Szúrjunk bele egy fogpiszkálót, és ha még ragacsos a tészta, kapcsoljuk le, mert még a hűlés során is szilárdul. 

Ha viszont azt szeretnénk, hogy átsüljön, akkor hagyjuk még 5-6 perccel tovább a sütőben.

Miután kihűlt, én tálaláskor házi szederlekvárral és tejszínhabbal kínáltam, de szerintem bármilyen más savanykás lekvár szuper hozzá.

Forrás:
Szabó Veronika

A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!

Küldj te is receptet ünnepi receptversenyünkre, és nyerd meg a Nagy csokoládé könyvet! >>