Míg nálunk nincs igazi ünnepe vízkeresztnek, a betlehemi háromkirályok eljövetelének, addig Franciaországban nemcsak a templomokban emlékeznek meg a Kisjézust köszöntő napkeleti bölcsekről vízkeresztkor, hanem január 6. környékén minden cukrászdában és élelmiszerboltban, sőt sokan otthon is elkészítik az ünnep jellegzetes süteményét, az úgynevezett galette des rois-t.

A galette des rois (ejtsd gálett-dé-roá), vagyis a királyok pitéje, lepénye leveles tésztából készülő kerek sütemény, amit mandulakrémmel töltenek, és nemcsak hogy nagyon finom, de van egy különlegessége! Elrejtenek benne egy szem nyers babot vagy pénzérmét, esetleg pici műanyag vagy porcelánfigurát, és ezzel együtt sütik meg. Aki az aranyszínűre sült pitében megleli a babszemet, az lesz a nap királya vagy királynője, amihez természetesen egy papírkorona is jár.

Nagyon kedves és jópofa ünneppé teszi ez a sütemény a vízkeresztet, kicsit kitolja a karácsonyt, ugyanakkor átvezet a farsangi időszakra, amely minden évben vízkereszttől hamvazószerdáig, a húsvét előtti nagyböjt kezdetéig tart. A vízkereszt így – ennek a „király” sütinek köszönhetően – újabb alkalom az együttlétre, közös sütisütésre, mókára, ami köré egész partik szerveződnek, mert annyi ember kell, akik egyszerre képesek megenni a pitét, hogy kiderüljön, ki lesz a király vagy királynő. És ezt a játékot nem csak a gyerekek élvezik, január 6-án minden családban és baráti társaságban asztalra kerül a galette des rois. 

Tényleg jó móka, a sütemény elkészítése igazán egyszerű, ráadásul náluk alkalmat ad egy kis kézműveskedésre, a papírkorona elkészítésével! Franciaországban természetesen kapható kéz papírkorona, és ha készen vesszük, már a sütihez van csomagolva, de sokkal izgalmasabb, ha magunk készítjük!

Mandulakrémes pite vízkeresztre (galette des rois)

Hozzávalók:

  • 2 csomag leveles tészta
  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál tej
  • 1 babszem

A mandulakrémes töltelékhez:

  • 20 dkg darált mandula
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 7,5 dkg lágy vaj
  • 2 tojás
  • 3-4 csepp mandulaaroma

Elkészítés: A mandulakrémhez a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, ezzel is elkeverjük, majd mehet bele a darált mandula és a mandulaaroma, és ezekkel is simára keverjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A leveles tésztákat egyenlő méretű körökké nyújtjuk, ha előnyújtott tésztával dolgozunk, akkor körré vágjuk, vagy ha kör alakút sikerült vennünk, az a legjobb. Az egyik tésztalapot sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, egyenletesen megkenjük a mandulás krémmel úgy, hogy a peremén 1 centit szabadon hagyunk. A babszemet (vagy más apró, nem olvadékony tárgyat) elrejtjük valahol a krémben, megkenjük egy kis vízzel a tészta szélét, óvatosan befedjük a másik tésztalappal, és körben villával lenyomkodjuk. Megkenjük 1 tojássárga és 1 evőkanál tej keverékével, és hegyes késsel mintát rajzolunk a tésztába. 

A süteményt betoljuk a forró sütőbe, és kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Ha szép piros, kivesszük, hagyjuk hűlni.

Langyosan vagy hidegen tálaljuk, izgulunk, együtt szeletelünk és örömködünk, mert valaki boldog király vagy királynő lesz!