A túrógombóc nagy kedvenc nálunk, és egy tányér gazdagabb, tartalmas leves mellé például remek második fogás. Az igazán finom, pillekönnyű túrógombócnak senki nem tud ellenállni. Na de mitől lesz tényleg könnyű?

Tudom, hogy bár mindenki rajong a túrógombócért, sokan félnek maguk készíteni, mondván, hogy vagy szétfő, vagy kemény lesz. Tapasztalataim szerint akkor lesz pillekönnyű és rezgős, ha viszonylag lágy masszát készítünk, amit jó soká pihentetünk, legalább néhány órát, de én sokszor egy egész éjszakát is hagyom a masszát. A hozzávalókat már este összekeverhetjük, ezzel a másnapi ebédfőzésnél időt is megspórolhatunk, majd éjszakára tegyük be a hűtőbe. Másnap formázzuk meg, majd gyöngyöző vízben, pár perc alatt főzzük készre. 

Forrás:
Kard Éva

A túrógombóc masszájába én mindig teszek egy kevés vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat is, ezek nagyon jól harmonizálnak a túró ízével, illetve tálaláskor vaníliás-fahéjas porcukrot is kínálok hozzá a tejföl mellett: a lágy, remegős túrógombóc, a ropogós morzsa és a tejföl hátmasa így lesz igazán tökéletes.

Vigyázat, a zsemlemorzsába forgatásnál elég óvatosan kell bánni a gombócokkal, hiszen pillekönnyűek, de így a legfinomabbak!

Forrás:
Kard Éva

Pillekönnyű túrógombóc

Hozzávalók 16-17 gombóchoz:

  • 45 dkg félzsíros tehéntúró
  • 2 dl búzadara
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • nagy csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja

A pirított zsemlemorzsához:

  • kb. 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2-3 evőkanál olaj

Elkészítés: A túrót villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, a porcukrot és vaníliás cukrot, egy nagy csipet sót, a reszelt citromhéjat, és keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá az egész tojásokat is, és ezzel is alaposan keverjük össze, egy lágyabb masszát fogunk kapni. Takarjuk le a tálat egy fóliával, majd tegyük be éjszakára (vagy pár órára) a hűtőbe, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet.

Főzés előtt vegyük ki a hűtőből a masszát, majd vizes kézzel formázzunk gombócokat.

Egy edénybe öntsünk bőségesen vizet, majd melegítsük forráspontig. 

Közben készítsük elő a pirított zsemlemorzsát: egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és kisebb lángon, állandó keverés mellett pirítsuk szép barnára. Vigyázzunk, mert a zsemlemorzsa gyorsan pirul, nehogy megégjen! Ha már jó, húzzuk félre.

Amikor a víz forr, helyezzük bele óvatosan a gombócokat, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és a gyöngyöző vízben főzzük pár perc alatt készre. Ne kevergessük főzés közben, mert szétmehetnek a gombócok!

Amikor puhára főttek a gombócok, egy szűrővel szedjük ki a vízből, majd csepegtessük le, és forgassuk bele az előzőleg elkészített pirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor az elkészült túrógombócot szórjuk meg fahéjas-vaníliás porcukorral, és tejföllel kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva