Szerencsém volt egy olasz pizzamester mellett dolgozni pár hétig, eszméletlen profi az ember, 10 éves kora óta készít pizzákat. Tőle tudtam meg, hogy egyrészt semmi sincs kőbe vésve pizza ügyben, másrészt semmit sem szabad túlbonyolítani. Készíts otthon igazi olasz pizzát, ismerd meg a trükköket!

A következőkben szeretném megmutatni, hogyan tudjátok otthon, egyszerűen az igazi vékony tésztájú, ropogós szélű pizzát elkészíteni, hogyan készül az alap-paradicsomszósz, és miként érdemes feltétezni.

Forrás:
Hajós Ágnes


Pizza

Hozzávalók 2 db 30-35 cm-es pizzához:

  • 50 dkg (ha van, akkor BL80 vagy 00) liszt + a tepsihez
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 kávéskanál cukor
  • 0,8 dl olívaolaj
  • 3 dl víz

Elkészítés: A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk, közepébe öntjük az élesztős vizet és az olajat. Villával elkezdjük összedolgozni, ha kell, még adunk hozzá folyadékot. Lágy, majdnem nokedlitészta-szerű masszát kell kapnunk. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk, kétfelé vesszük, bucikat formálunk belőle, pár percig pihentetjük. Akkor a legjobb, ha enyhén meleg helyen dolgozunk, és a bucik kicsit elkezdenek kelni. A lehető legmagasabb fokozatra, de legalább 250 fokra előmelegítjük a sütőt.

Egy tepsit kilisztezünk, vagy még jobb, ha szilikonos sütőpapírt teszünk bele. A deszkán alálisztezve, kezünkkel elkezdjük széthúzgálni a tésztát, míg (nagyjából) kerek lesz, a szélét hagyjuk kicsit vastagabbra, ráügyeskedjük a sütőlapra, eligazgatjuk, hogy kerek legyen. Elosztunk rajta vékonyan némi pizzaszószt (recept lejjebb). Rászórjuk a kívánt feltétet, és kb. 10 perc alatt megsütjük.

Pizzaszósz

Hozzávalók 4 pizzára:

  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • kb. 15 nagy bazsalikomlevél
  • 1 kávéskanál oregánó (elhagyható)
  • só, cukor

Elkészítés: A paradicsomot a fűszerekkel összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, ha nagyon savanyú, kevés cukrot adhatunk hozzá.

Forrás:
Hajós Ágnes


 
Tippek, trükkök

  • A kinyújtott pizzán max. 1 merőkanálnyi szószt oszlassunk el. A közepére öntjük, majd elkezdjük a merőkanállal csigavonalban kifelé haladva eloszlatni.
  • A paradicsomszószon először oszlassunk el 2 maréknyi durvára reszelt sajtot. A legjobb, ha a legtöbb multiban kapható pizzamozzarellát használunk, ennek lesz a legjobb állaga. Erre tegyük a többi feltétet, majd ha szeretnénk, még mehet rá sajt.
  • Szárított fűszert ne tegyünk a tetejére sütés előtt, mert a nagy hőtől megég, és elrontja az egész pizza ízét.
  • Az igazán jó minőségű szalámit, sonkát (pl. pármait) sütés után tegyük rá, sőt salátával is díszíthetjük!
  • És utoljára egy megjegyzés: az olaszok NEM tesznek rá ketchupot!