Ünnepek után visszatérünk a szorgos hétköznapokhoz a konyhában is, és a téli hidegben különösen jólesik egy tányér levest elkanalazgatni. Ha elég tartalmasra készítjük, akkor önmagában is tökéletes egytálétel, mint például ez a tejfölös-húsos káposztaleves.

Egy házias és kiadós leves tapasztalatom szerint mindig sikert arat, a káposzta ehhez tökéletes alapanyag, és ha a zöldségek mellett némi hús is került bele, igencsak laktató lesz, és a család férfitagjainak is biztosan ízlik. Én a sertéshús mellett egy kis bacont is tettem bele, így még teltebb, kicsit füstölt íze is lett.

A paprikás-fűszeres levest egy kis tejföllel is behabartam, aki szereti, tálaláskor ízlés szerint még tehet bele plusztejfölt, és esetleg egy szelet friss kenyeret is kínálhatunk hozzá.

Forrás:
Kard Éva

Tejfölös-húsos káposztaleves

Hozzávalók:

  • 20 dkg fejes káposzta
  • 25 dkg sertéscomb
  • 10 dkg bacon
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • köménymag
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál Piros Arany
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 l víz

Elkészítés: A húst, a bacont és a káposztát vágjuk fel kisebb kockákra. A répákat vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Egy fazékban hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el üvegesre párolni a bacont és a vöröshagymát. Pár perc után adjuk hozzá a fokhagymát, majd a húst és a zöldségeket. Néha megkeverve addig pároljuk, míg a hús kifehéredik. Ezután adjuk hozzá a ketchupot, a Piros Aranyat, a pirospaprikát, ízlés szerint sót, őrölt borsot és a köménymagot, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük félpuhára.

Amikor a hús és a zöldségek félig megpuhultak, akkor adjuk hozzá a kockára vágott káposztát, ha szükséges, ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Ezután szép lassan főzzük még pár percig, majd teljesen lefedve hagyjuk legalább egy fél óráig állni.

Tálalás előtt merjük a levest tányérokba, és ízlés szerint egy szelet kenyérrel kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva