Néhány nemes alapanyaggal könnyen és gyorsan varázsolhatunk ünnepi és elképesztően elegáns desszertet. A mandula, a mazsola és a tokaji aszú hármasa garancia egy igazán extra minőségű, de nagyon egyszerű édességhez, ami bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét.

Nem szükséges sokféle réteg és íz, szín és máz, krém és textúra – sokszor a legegyszerűbb a legjobb, főleg akkor, ha olyan nemes alapanyagokkal dolgozunk, mint a mandula vagy a tokaji aszú. Egyikből sem kell túl sok, ráadásul a mandulás süti magában is megállja a helyét, de a tokajis mazsolamártással ünnepi desszertként is jól szerepel.

Forrás:
Szabó Veronika

A sütemény maga egy őrölt mandulával és kis aszúval gazdagított piskóta, sokkal puhább, illatosabb, elegánsabb és izgalmasabb, mint a klasszikus piskóta, önmagában is nagyon finom, de a vajas-mazsolás öntettel, aminek legfontosabb szereplője a borkülönlegességnek számító tokaji aszú, felteszi a koronát: illatos, különleges, ünnepi – miközben szinte elronthatatlanul egyszerű!

Mandulás sütemény aszús mazsolamártással

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:

  • 15 dkg őrölt mandula
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 5 dkg fehér tönkölyliszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 4 db tojás
  • 1 teáskanál keserűmandula-kivonat
  • 0,5 dl tokaji aszú
  • 1 csipet só

A mártáshoz:

  • 5 dkg mazsola
  • 1 púpozott teáskanál liszt
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg barna nádcukor
  • 3,5 dl tokaji aszú
  • 1 dl víz

Elkészítés: A kapcsos tortaformát kikenjük vajjal, majd egy kevés liszttel kiszórjuk. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a vajjal és a mandulakivonattal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a finomra őrölt mandulát és a sütőporral elkevert lisztet, hozzákeverjük a bort is. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzáadjuk, összeforgatjuk.

A masszát beleöntjük a kivajazott tortaformába, és az előmelegített sütőben 5 percig 190 fokon, majd 25 percig 180 fokon készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A mártáshoz a vajon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a borral és a vízzel, hozzáadjuk a leöblített mazsolát és a cukrot, és lassú tűzön forraljuk, míg a mazsola megfő, és a mártás kellően besűrűsödik.

A mandulás sütit szeletelve tálaljuk, mellé kínáljuk a mazsolás mártást.

Forrás:
Szabó Veronika

A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!