Az almás pite és almatorta egész Európa első számú kedvence, akárcsak az almás pitetorta. Pár egyszerű alapanyag, csak a munkafolyamat és némi ízesítés változik, és mégis egy teljesen új desszerttel van dolgunk. Mindet érdemes kipróbálni, de ezt különöképpen!

Omlós vajas tészta és alma, ez sok almás süti alapja, a normandiai almatortát a francia régió több jellegzetes, de egyáltalán nem különleges alapanyaga is kiegészíti. A sütemény attól különleges, hogy minden benne van, ami Normandiában fontos. Ez nevezetesen az alma – illetve a belőle készülő cidre vagy cider, vagyis almabor, illetve a Calvados, az almapárlat, illetve nagyon erős a régió tejtermékekben: vajban, tejben, tejszínben... 

Ha mindezt egyetlen sütibe álmodjuk bele, akkor egy almás pitetortát kapunk, aminek alapja egy ugyancsak vajas tészta, amit tejszínes-almapálinkás krémmel gazdagítunk – némi vaníliával és fahéjjal gazdagítva –, de az összhatás akkor is lenyűgöző, ha almapálinka helyett más italt – de azért valamilyen töményet, pálinkát – használunk!

Normandiai almatorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipet só

A krémhez:

  • 2 tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál Calvados vagy más pálinka

Valamint:

  • 3-4 szép alma
  • 1/2 citrom
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál Calvados vagy más pálinka
  • őrölt fahéj

Elkészítés: A tésztához a lágy vajat a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, simára keverjük, majd a lisztet is hozzáadva összedolgozzuk, cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.

Közben az almákat négybe vágjuk, a magházukat kivágjuk, vékony szeletekre vágjuk, ráfacsarjuk a citrom levét, meghinthük a porcukorral, meglocsoljuk a pálinkával, összeforgatjuk.

A krémhez a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a pálinkát, az étkezési keményítőt és a tejszínt, és krémesre keverjük.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk, kerekre, a piteformánk méreténél 3-4 centivel nagyobbra, majd a kivajazott-lisztezett pitetálba átemeljük, elrendezzük, lenyomkodjuk finoman. Ha túllóg a peremén a tészta, levágjuk, majd a tésztát 180 fokos sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt elősütjük.

A tésztát a sütőből kivesszük, elsimítjuk a tetején a krémet, az almaszeletekkel körköresen kirakjuk, majd a sütőbe visszatolva még 20-25 percig sütjük. Ha kész, a sütőből kivéve kis őrölt fahéjjal meghintjük, és ha langyosra hűlt, szeletelve tálaljuk.