Írd be, mit keresel:

Gyümölcskenyér gazdagon, ahogy a dédi készítette

Minden családban vannak olyan ételek és sütemények, amelyek legendával és nagy hagyományokkal bírnak, amelyek valamilyen módon kötődnek a családi múlthoz, a gyerekkorhoz, a nagyihoz, szerencsésebbeknek a dédihez. A gyümölcskenyér is ilyen, ez pedig egy igazi dédi-féle változat.

Cookta - 2017.01.11.
Gyümölcskenyér gazdagon, ahogy a dédi készítette

Sokféle gyümölcskenyér létezik, sőt, tulajdonképpen nincs is két egyforma, hiszen ha az alaprecept állandó is, a belevalókat és azoknak az arányát ízlés és az aktuális készletek szerint lehet módosítani. Vannak, akik könnyedebb, inkább piskótaszerű gyümölcskenyeret sütnek, mások a vajasabb, tömörebb tésztára voksolnak. Olvasónk, Linda receptje ez utóbbi, sűrűbb tésztájú gyümölcskenyér, alaposan megpakolva aszalt gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval, csokoládéval.

Forrás:
SKLinda

„Nekem ez egy igazi ünnepi finomság, tele minden földi jóval. Ez is egy olyan süti, amit a dédim készített, és mondhatom, hogy nagyon, de nagyon finom.” Több benne a töltelék, mint a tészta, különlegessége, hogy kandírozott gyömbér is került bele, amitől elképesztően izgalmas lett, a narancsos cukormáztól pedig nemcsak ünnepibb és „havasabb” lett, de nagyon hosszan puhán tartja a tésztát.

Forrás:
SKLinda

Gyümölcskenyér cukormázzal

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, apróra vágva – szinte mindegy, mi, idén egy kevés déligyümölcs-keverék, datolya és annál több kandírozott gyömbér került bele
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5-5 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula
  • 5 dkg apróra vágott étcsoki
  • 2 evőkanál rum vagy whisky

A cukormázhoz:

  • fél narancs leve porcukorral sűrűre keverve

Elkészítés: Az apróra vágott gyümölcsökre löttyintsük rá a rumot vagy a whisky-t – nekünk most épp whisky volt itthon. 🙂 Tegyük félre állni.

A vajat a cukorral és az egész tojásokkal keverjük habosra. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd adjuk a vajas keverékhez, és alaposan keverjük össze. 

A gyümölcsöket keverjük el 2 evőkanál liszttel. Egy fakanállal keverjük a tésztába a gyümölcsöket, a magvakat és a csokit. 

Kivajazott, kilisztezett formába öntsük a tésztát, és kb. 160–180 fokon süssük készre. Sütőtől függően kellhet hozzá 60 perc. Mindenképp csináljunk tűpróbát! Nekem most 80 percet volt bent, inkább lejjebb vettem a hőfokot, hogy ne égjen meg a teteje.

Még forrón borítsuk ki a formából, és konyharuhába csavarva, rácson hagyjuk kihűlni. Amikor már hideg, keverjük ki a narancslevet a porcukorral, és borítsuk be a sütit ezzel a mázzal. Én lassan folyatom le a tetejéről, egy kiskanállal itt-ott rásegítek, hogy nagyjából egyforma vastag legyen. Kb. 20–30 perc alatt megköt a máz, és lehet is szeletelni, kóstolni.

Forrás:
SKLinda

A receptet és a fotót SKLinda küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.