Írd be, mit keresel:

Szalagos fánk – a pillekönnyű, aranyló csoda

Vízkereszttől (január 6-tól) kezdetét veszi a farsangi időszak, és ilyenkor elmaradhatatlan, és szinte kötelező fánkot sütni. Nálunk a szalagos fánk az örök kedvenc, melyet még az anyukámtól tanultam, sokszor sütötte farsang táján. 

Cookta - 2024.01.14.
Szalagos fánk – a pillekönnyű, aranyló csoda

Mivel a nevéhez illően szép szalagnak kellene futnia a fánk oldalán, sütés közben kicsit mindig izgulok, hogy sikerül-e majd szép szalagosra. Viszont ha mégsem, hát gyorsan megesszük úgy is, mert szalag ide vagy oda, a fánk mindenképpen nagyon finom.

Az egyszerűség kedvéért én kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is, illetve kézi robotgéppel, dagasztó karokkal, az a lényeg, hogy fényes, kidolgozott, lágy tésztát kapjunk.

Forrás: Kard Éva

A sütésnél arra érdemes figyelni, hogy kellően forró olajba tegyük a fánkokat. A megfelelő hőmérsékletet úgy ellenőrizhetjük, ha lecsippentünk a tésztából egy picit, és ezt dobjuk bele az olajba: ha rögtön sülni kezd, akkor jó, így nem szívja meg magát olajjal a fánk. Fontos az is, hogy a fánkokat először fedő alatt süssük, majd a megfordítás után már fedő nélkül, így sülnek a legszebben. A frissen kisült, habkönnyű fánkokat pedig szórjuk meg porcukorral, és lehetőleg házi sárgabaracklekvárral kínáljuk, mert úgy az igazi.

Szalagos fánk

Hozzávalók 25–30 darab fánkhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 dl rum
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • bőséges olaj a sütéshez

Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben. A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, az olvasztott vajjal és a rummal. Ezután keverjük hozzá a maradék langyos tejet is, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. Lágyabb tésztát fogunk kapni.

A megdagasztott tésztát tegyük át egy alaposan kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és ízlés szerinti méretűre szaggassuk ki. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük még 30 percig.

Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd melegítsünk fel. Egy csipet tésztával ellenőrizzük, hogy elég forró-e már az olaj – akkor jó, ha rögtön elkezd sülni!

A fánkokat a felső felükkel lefelé helyezzük bele a középforró olajba, majd egy fedővel fedjük le a serpenyő tetejét. Közepes hőfokon süssük 1–2 percig, majd fordítsuk át a fánkokat, és süssük a másik felét is szép pirosra, átfordítás után már nem kell lefedni a serpenyő tetejét!

A megsült fánkokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. Én saját készítésű házi sárgabaracklekvárral kínáltam.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.