Írd be, mit keresel:

Fasírt olaszosan – mozzarellával és aszalt paradicsommal

A fasírt vagy fasírozott az egyik legjobb étel, apróbb golyókban a gyerekek kedvence és a bulik kedvelt falatkája, lehet feltét főzeléken, de süthetjük egyben is a sütőben. Szinte bármilyen fűszerezés és ízvilág illik hozzá, most egy zöldségekkel gazdagított, mediterrán hangulatú receptet hoztunk, ami nagyon finom!

Cookta - 2024.02.02.
Fasírt olaszosan – mozzarellával és aszalt paradicsommal

Szeretjük hidegen és melegen, magyarosan-klasszikusan, az a lényeg, hogy belül szaftos, kívül ropogós legyen… A fasírt ezerarcú, remekül variálható – fűszerezhető, tölthető és gazdagítható. Aki szereti a mediterrán ízvilágot, nem mellesleg szeretne egy kicsit egészségesebben étkezni, annak az alábbi receptet szívből ajánljuk: isteni finom, belül szaftos, kívül ropogós, szárnyashúsból készül, nincs benne se kenyér, se zsemle – zabpehely teszi gluténmentessé –, a húst pedig egy kis reszelt krumpli és sárgarépa lazítja, valamint némi gomba, de ezek szinte eltűnnek a fasírtban, így a finnyásabb gyerekek is jóízűen megeszik!

Az olaszos ízvilágról pedig az aszalt paradicsom, a kakukkfű és a mozzarella gondoskodik. Az egyben sült fasírtba gyakran rejtünk egész főtt tojást, nagyon mutatós szeletelve, de ebben a receptben a tojást mozzarellagolyó helyettesíti – ami szintén nagyon dekoratív, főleg az aszaltparadicsomos-sárgarépás hússal körülölelve, ráadásul a sajt belülről is szaftossá teszi ezt az egyben sült fasírtot.

Egy salátával hidegen-melegen tökéletes és alakbarát fogás, de készíthetünk mellé burgonyapürét, süthetünk mellette a tepsiben zellert, édesburgonyát, krumplit, céklát is – mindenhogy nagyon finom!

Fasírt olaszosan, mozzarellával és aszalt paradicsommal

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált pulykacomb
  • 1 közepes krumpli meghámozva, lereszelve
  • 1 közepes sárgarépa meghámozva, lereszelve
  • 4-5 nagyobb csiperkegomba
  • 5 dkg zabpehely
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szárított paradicsom
  • 2 tojás
  • 3-4 ág kakukkfű
  • só, bors
  • 2 golyó mozzarella
  • 2 dl olaj
  • 1 dl fehérbor

Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gombát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk (vagy késes robotgéppel felaprítjuk). Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, a gombát és a fokhagymát is hozzáadjuk, majd addig pároljuk, míg a levét kiereszti a gomba, majd el is fővi.

A darált pulykahúst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt répát és krumplit, a felaprított aszalt paradicsomot, a villával kissé elhabart tojást, a zabpelyhet és a hagymás-fokhagymás dinsztelt gombát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk.

A massza felét egy sütőtálba tesszük, rúddá formázzuk, ráhelyezzük a lecsepegtetett mozzarellákat, majd a maradék húsmasszával beborítjuk, finoman lenyomkodjuk, formázzuk.

A 2 dl olajat felforrósítjuk, és lassan, egyenletesen a megformázott fasírtra locsoljuk, így a hús rostjai összehúzódnak, szaftosabb lesz a végeredmény. Melléöntjük a fehérbort, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol kb. 35–40 perc alatt megsütjük, közben időnként meglocsoljuk a sülő szafttal.

Ha szép piros, kivesszük a sütőből, letakarjuk alufóliával, és tálalás előtt 10–15 percet pihentetjük, még hagyjuk párolódni saját gőzében. Szeletelve tálaljuk salátával vagy bármilyen tetszőleges körettel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.