Írd be, mit keresel:

Ellenállhatatlan, de egyszerű: marcipános–narancsos falatkák egy kis csokival

A marcipán, a narancs és a csokoládé olyan triót alkot, amit nehéz felülmúlni. Most egy olyan recept következik, ami gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, és ami annyira finom, hogy miután valaki megkóstolja, garantáltan elkéri a receptjét!

Cookta - 2017.01.16.
Ellenállhatatlan, de egyszerű: marcipános–narancsos falatkák egy kis csokival

Ki mondta, hogy egy ellenállhatatlan süti szükségszerűen bonyolult, raffinált, hosszadalmas és költséges? Nagy tévedés, ha bárki is ilyet állít! Egy vajjal gazdagított pihe-puha piskóta némi kis extrával megbolondítva tökéletes desszert lehet, például egy kis marcipánnal, naranccsal és csokival!

Forrás:
Szabó Veronika

Olvasónk, Veronika receptje erre a bizonyság, rém egyszerű, mégis nagyon különleges és ünnepi: „Finom, omlós, puha vajas piskóta, benne és a tetején is reszelt marcipán, a narancs íze felturbózva egy kis narancslikőrrel, a végén pedig az a kis csoki a tetején, ami felteszi a koronát erre a csodára.”

Marcipános–narancsos sütemény

Hozzávalók (egy nagy gáztepsire való):

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 8 db tojás
  • 20 dkg vaj (ebből a tepsi kikenéséhez is használunk)
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg marcipán
  • 4 evőkanál narancslekvár
  • 1 egész narancs leve és reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja + a felének a leve
  • 0,5 dl narancslikőr
  • 6 dkg olvasztott étcsokoládé, legalább 50% kakaótartalmú

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy nagy tepsit kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel. A marcipánmasszát jól lehűtjük, hogy könnyen tudjuk reszelni.

A tojásokat két nagyobb tálba szétválasztjuk, majd a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukor 3/4 részét, és fehéredésig habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a puha vajat, a reszelt citrom- és narancshéjat, és fokozatosan belekeverjük a narancs és a fél citrom kifacsart levét, a narancslikőrrel és a narancslekvárral együtt habosra verjük. Apránként hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet, és simára keverjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval, hozzáadjuk a masszához a felét, ezzel simára keverjük.

A marcipánt lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn, és a 3/4 részét beleforgatjuk a masszába. A maradékot meghagyjuk a tészta tetejére.

A maradék tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk a masszába, nagyobb mozdulatokkal, hogy ne törjük össze.

Kivajazott és liszttel kiszórt tepsibe öntjük, elegyengetjük, és a tetejére szórva a maradék reszelt marcipánt betesszük sülni az előmelegített sütőbe. 200 fokon 10 percig sütjük, majd a hőt lejjebb véve 180 fokra, 25–30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Miután megsült, a sütőt lekapcsolva, ajtaját résnyire nyitva hagyjuk, és így hagyjuk hűlni a tésztát.

A kihűlt tésztát kedvünk szerint formázva kiszaggatjuk. Én egy cakkos szélű sütiformával szaggattam ki, amitől nagyon kis helyesek lettek.

A tetejére a csokoládét mikróban vagy kis edényben felolvasztjuk, vigyázva, nehogy megégjen, belekanalazzuk egy nejlonzacskóba, egyik sarka felé tereljük a csokoládét, majd egy csomóval szorosan elkötjük. A zacskó végén apró lyukat vágunk és a kifolyó csokoládéval vékonyan megdíszítjük a kihűlt tésztát.

Forrás:
Szabó Veronika

A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.