Írd be, mit keresel:

Téli vitaminbomba: szendvicskrém savanyú káposztából

Meglepő kombináció és lenyűgöző íz, íme egy különleges téli szendvicskrém, ami teljesen olyan, mint a körözött, pedig szinte semmi közze sincs hozzá. És a legjobb: 5 perc alatt megvan!

Cookta - 2017.01.17.
Téli vitaminbomba: szendvicskrém savanyú káposztából

Ez a recept még engem is meglepett, abszolút nem az volt a célom, hogy kikísérletezzek egy alternatív, „vegán körözött” receptet, de mégis így alakult. Egyik este elalvás előtt azon gondolkoztam, vajon mennyire lenne hajmeresztő savanyú káposztából szendvicskrémet készíteni… Kezdtem ráunni a szokásos szendvicsfeltétekre, a kedvenc „reggelizős” zöldségeim pedig télen csak (drága és nem túl vitamindús) árnyékai önmaguknak, úgyhogy logikusnak tűnt a kísérletezgetés a savanyú káposztával, ami az utóbbi időben kicsit lassabban fogyott a hűtőből.

Egy gyors netes helyzetfelmérés alapján arra az egyáltalán nem meglepő eredményre jutottam, hogy nincs valami nagy hagyománya a savanyú káposztás kencéknek, ezért kénytelen leszek a saját fejem után menni. El is készült végül ez az egyszerű recept, és amikor megkóstoltam, rögtön táncikáltam egyet örömömben. Nagyon régen ettem már túrót, pedig anno rajongtam érte, és ez a szendvicskrém teljesen váratlanul, de visszahozta a rég elfeledett, kellemes, körözöttes emlékeket. Péter is megkóstolta, és anélkül, hogy tudta volna, mi a legfőbb alapanyaga a krémnek, annyit mondott: „Ez teljesen olyan, mint a körözött, csak frissebb.” Abban a percben el is döntöttem, hogy rendben, akkor ez a recept lesz a következő a blogon, és a vegán körözött nevet fogja viselni. 

Forrás:
Zita

Rengeteg előnyös tulajdonság

Azon kívül, hogy (szerintem) rendkívül finom és feldobja a reggeleinket, ezeket tudom még elmondani a vegán körözöttről:

  • nem érezni rajta a savanyú káposzta átütő ízét, tehát még azoknak is tetszhet, akik nem rajonganak a káposztáért vagy a savanyított dolgokért
  • 5 perc alatt elkészül és azonnal fogyasztható
  • változatosan ízesíthető: csinálhatunk belőle zöldfűszeres, hagymával dúsított vagy egyéb verziót is
  • nemcsak káposzta, de nyers répa is van a receptben → még több vitamin
  • a savanyú káposzta nemcsak a C-vitamin miatt fontos, de a bélflóránkra is áldásos hatással van

Elég meggyőző, nem igaz? 

A harmadik fő hozzávaló a savanyú káposzta és répa mellett a növényi tejföl. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert ehetek szóját, és emiatt elég bemennem egy hipermarketbe egy kis tejfölért (vagy megköszönni anyukámnak, hogy elhalmoz tejföllel, akárhányszor találkozunk). Viszont aki nem szeretne vagy tud szójás termékeket enni, azok készíthetik pl. kesutejföllel.

Forrás:
Zita

Szénhidrátok

A teljes recept összesen 17,2 gramm inzulinrezisztanciában számolandó szénhidrátot tartalmaz. Ennyi szendvicskrém nekünk 12-14 kenyérre volt elég, de ez a szám nyilván attól függ, hogy ki milyen vastagon szereti megkenni a kenyeret. Az már nehezebb kérdés, hogy gyors vagy lassú szénhidrátnak számítsuk-e be a vegán körözött szénhidrátjait, hiszen ha nagyon finomra daráljuk a zöldségeket, azok gyorsan felszívódóvá válnak.

Én a magam részéről arra jutottam, hogy reggelire nekem ez belefér, mivel egyrészt nem súlyos az IR-em, másrészt nem daráltam teljesen simára a krémet, harmadrészt kenyerenként (legrosszabb esetben) 1,4 gramm CH-ról van szó. Tapasztaltabb IR-esek már tudják, hogy nekik mi fér bele és mi nem, kezdőknek pedig azt ajánlom, hogy vagy ne darálják teljesen krémesre a zöldségeket, vagy csak tízórai, uzsonna és vacsora gyanánt fogyasszák ezt a zöldségkrémet.

Vegán körözött – szendvicskrém savanyú káposztából

Hozzávalók:

  • 15 dkg savanyú káposzta
  • 1 közepes répa (nálam 9 dkg megpucolva)
  • 12 dkg növényi tejföl (vagy növényi joghurt 1 evőkanál citrommal)
  • bors
  • őrölt kömény
  • őrölt pirospaprika
  • bazsalikom a díszítéshez

Elkészítés: A répát megpucoljuk, karikákra vágjuk, majd az összes hozzávalót beletesszük egy aprítógépbe, és krémes állagúra daráljuk. Az a jó, ha nem teljesen krémes, és vannak még benne rágható darabkák.

Megkóstoljuk, hogy elég fűszeres-e, igény szerint igazítunk rajta. Tálaláskor díszíthetjük bazsalikommal, egyéb zöldfűszerekkel.

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.