Írd be, mit keresel:

Csülök majdnem pékné módra, omlósan és ropogósan

A csülök igazi télies, emberes fogás, valódi melengető, mert mire elkészül, jól átmelegszik a konyha is a duruzsoló sütőtől. Klasszikusan sült burgonyával és savanyú káposztával kerül a tányérra, de ettől még nem feltétlenül készült pékné módra.

Cookta - 2017.01.18.
Csülök majdnem pékné módra, omlósan és ropogósan

A pékné, aki először készíthette, ugyancsak praktikus asszony lehetett, aki a reggelre kisült kenyerek után a forró kemencébe tette a csülökkel, krumplival, hagymával megpakolt lezárt cserépedényt, amiben ebédre el is készült a kiadós, laktató egytálétel. Valószínű azonban, hogy nemcsak egy pékné volt, hanem nagyon sok, akik mind rájöttek erre, és nemcsak nálunk, hanem Európa számos vidékén készül hasonló módon a csülök.

Bár igazán magyaros klasszikusnak tartjuk, Franciaországban az egyik legkedveltebb vidéki fogás a roti de porc à la boulangère, ami szó szerint sertéssült pékné módra, és ugyanúgy készül, mint a mi változatunk. A német és cseh régiókban káposztával együtt sütik a húst és a krumplit, Szlovákiában is készül hasonló fogás, csakhogy füstölt csülökkel.

Forrás:
Depositphotos

Az alábbi recept csak „majdnem” követi a pékné módszerét, de ugyanolyan finom: akinek nincs forró kemencéje, és nem akarja egy fél napig járatni a sütőt, annak érdemes a sertéscsülköt egy fűszeres lében előzőleg puhára főznie, így nem kevés időt és energiát takaríthat meg, miközben a hús tökéletesen omlós, a bőre pedig ropogós lesz, mire elkészül.

A klasszikus csülök-krumpli duó mellé egy kis almás savanyú káposzta is jól jön, ízben is mennyeien illik hozzá, ráadásul a gyomrunknak is könnyebb dolga lesz a savanyú káposzta, illetve a vele párolt alma és répa jótékony hatásainak köszönhetően.

Omlós csülök vele sült krumplival és almás káposztával

Hozzávalók:

  • 1 szép hátsó sertéscsülök
  • 2 fej hagyma
  • 10 szem borókabogyó
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 20 szem egész fekete bors

A sütéshez:

  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál majoránna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl sör
  • só, bors

Valamint:

  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 1 sárgarépa
  • 1 alma
  • 1 dl fehérbor
  • pici cukor
  • 1 kg burgonya

Elkészítés: A csülköt megtisztítjuk, alaposan átnézzük, van-e szőr vagy sörte rajta, ha igen, lekaparjuk, majd megmossuk. Egy fazékba tesszük, hozzáadunk 2 fej hagymát félbevágva, a fokhagymagerezdeket egészben, valamint fekete borsot, borókabogyót és bőséges mennyiségű sót, majd felöntjük annyi vízzel, ami kétujjnyira ellepi, és lefedve közepes tűzön 1,5 órát főzzük.

Közben a krumplit meghámozzuk – vagy ha szép vékony héjú, akkor alaposan megmossuk – és cikkekre vágjuk.

A megfőtt csülköt áttesszük egy tepsibe, a bőrét bevagdossuk, bekockázzuk, mellé tesszük a cikkekre vágott burgonyát, 4 egész gerezd fokhagymát, mindent sózunk, borsot őrölünk rá, a csülköt meglocsoljuk a sör felével, megszórjuk köménymaggal. A főzőléből 1 kisebb merőkanálnyit aláöntünk, és 180 fokos sütőbe toljuk 50-60 percre. 20 percenként kicsit fordítunk a csülkön, meglocsoljuk egy kevés sörrel, hogy szépen piruljon, a krumplit pedig egy kis fűszeres húslével, ha igényli.

Közben a savanyú káposztát kicsit átöblítjük, kinyomkodjuk. A répát és az almát meghámozzuk, lereszeljük. A hús főzőlevéből fél merőkanálnyit egy serpenyőbe teszünk, ezen elkezdjük párolni a savanyú káposztát, a reszelt almát és a répát, meglocsoljuk egy kis fehérborral, pici cukorral szelídítünk az ízén, és fedő alatt kb. 40 perc alatt illatosra pároljuk.

A pirosra sült csülköt a vele sült burgonyával és a párolt káposztával tálaljuk.

Forrás:
Depositphotos
Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: 100% disznó

A sertés az amatőr és profi szakácsok számára egyaránt csodálatos állat: minden felhasználható belőle, ami a bőrén belül és a belén kívül van. A Kárpát-medencében máig divatos – sőt újra egyre divatosabb – házi disznóvágásokon a tökéletességig fejlesztették ennek különböző módozatait. Hiszen nem mindegy, melyik alkatrészét mire, illetve mibe szánjuk.

A könyv szerzője, Pálinkás Norbert kamaszkorában került először a disznóvágás közelébe, azóta járt sváb disznóvágáson, erdélyi disznóvágáson, szabolcsi disznóvágáson, spanyol disznóvágáson. Megtanulta, mit mikor kell felvágni és levágni, kivenni és berakni, megmelegíteni és kihűteni – nem hentesként, hanem a konyhában sokat mozgó civilként. Ennek a tudásnak jó része, és nyolcvan hagyományos és újratöltött disznós recept is elolvasható a 100% DISZNÓ című könyvben.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.