Egy reggeli, ami majdnem süti, mégis egészséges és finom, lendületet ad, kitart ebédig, és egy kis figyelemmel még laktózmentes és gluténmentes is? Van ilyen, például a zabkása, ami sütve még finomabb!

A zabkását általában főzzük: néhány perc alatt megpuhul tejben vagy vízben főzve, még kis ízesítés – cukor méz, fahéj, kakaó, gyümölcs, ki mivel szereti –, és már fogyasztható is. Télen ennél jobb a sült zabkása, nagyon egyszerű, és nem kell állni mellette, míg elkészül. Este bekeverjük a zabpelyhet, reggel ébredés után betesszük a sütőbe, és mire elkészülünk, 20 perc után már kanalazhatjuk is a sütinek beillő egészséges és melengető finom téli reggelit – hozzáadott cukor nélkül.

Bármilyen édes hangulatú fűszerrel gazdagíthatjuk, adhatunk hozzá szezonális gyümölcsöket, de banánnal, almával is nagyon finom, akár együtt sütjük, akár csak a végén, tálaláskor adjuk hozzá. Gyors és egészséges sütiként is megállja a helyét!

Sült zabkása

Hozzávalók személyenként:

  • 5 dkg zabpehely
  • 2 dl tej vagy gabonatej (mandulatej, zabtej, rizstej...)
  • 1 banán
  • csipet fahéj
  • csipet sütőpor
  • gyümölcs ízlés szerint (nálunk pár szem fagyasztott málna)

Elkészítés: Előző este a banánt meghámozzuk, egy tálkába tördeljük, hozzáadjuk a zabpelyhet és a gabonatejet, összekeverjük, és a hűtőbe tesszük.

Reggel kivesszük a hűtőből, hozzáadunk egy csipet sütőport, átkeverjük, és annyi folyadékot adunk hozzá (tejet vagy gabonatejet), hogy krémes állagú legyen, kis pitetálba öntjük, megszórjuk pár szem fagyasztott málnával – vagy más gyümölccsel –, és 180 fokra melegített sütőben 15-20 percig sütjük.

A sütőből kivéve pár percig pihentetjük – amíg megfőzzük a kávét, teát –, és egy kevés gyümölccsel még gazdagítva, pár szem fagyasztott málnával megszórva tálaljuk-fogyasztjuk.

Más friss vagy fagyasztott gyümölccsel is nagyon finom, de aszalt gyümölcsöket is bevethetünk!