Írd be, mit keresel:

Túró Rudi házilag – egyszerűbb, mint gondolnád!

A Túró Rudi megkerülhetetlen, igazi klasszikussá vált tejes desszertünk, pedig nem is olyan nagy múltú, mint gondolnánk, ráadásul valójában nem is magyar. Mindez semmit nem von le az értékéből és a finomságából, hát még ha otthon készítjük!

Cookta - 2024.01.19.
Túró Rudi házilag – egyszerűbb, mint gondolnád!

Édesség, de mégis egészségesnek tartjuk, jó, egy kis csoki van rajta, na de mégis csupa túró… Tökéletesen bekapható menet közben, ideális uzsonnának, villámdesszertnek, férfiak és nők ugyanúgy kedvelik, a gyerekek pedig egyszerűen rajonganak érte. A túró enyhén savanykás, picit vaníliás és citromos, pár falat boldogság roppanós csokiba zárva…

E remek desszert 1968 óta készül és kapható nálunk, és valójában egy glazirovannij szirok – csokimázas túró – nevezetű szovjet desszert továbbgondolása. Magyar élelmiszeripari mérnökök tanulmányútjának köszönhetjük, akik a szocialista tejipar működését tanulmányozták a baráti országban, majd hazatérve – kissé módosítva, finomítva – készítették el az első Túró Rudit. Vékonyabb és kevésbé édes, mint az eredeti, nemesebb alapanyagokból is készül, és rögtön nagy sikere lett a hazai piacon, annak ellenére is, hogy az akkori legnagyobb lapkiadó visszautasította a rudik hirdetésének megjelenítését újságjaiban, a név pornográf áthallása miatt… 🙂

A Túró Rudi ma már a mindennapjaink része, nemcsak boltban kapható, hanem moziban, benzinkútnál, ráadásul kicsiben és nagyban, mindenféle ízesítésekkel és kiegészítőkkel, de akár otthon is elkészíthetjük, és akkor pontosan tudjuk, mi kerül bele. Aki úgy érzi, hogy a rúd formázása és összecsokizása túl nagy kihívás, görgethet a túrós masszából nyugodtan falatnyi golyókat is!

Túró Rudi házilag

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 4 púpos evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 2 csapott evőkanál porzselatin
  • 10 evőkanál hideg víz
  • 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A túrót egy szitán egy keverőtálba áttörjük, hogy szép sima legyen, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, hozzáreszeljük az alaposan megmosott citrom héját, és alaposan összekeverjük.

A zselatint egy kis tálkába kanalazzuk, hozzáadjuk a hideg vizet, elkeverjük, pár percig hagyjuk duzzadni, majd mikróban 10-15 másodperc alatt összemelegítjük, majd a folyékony zselatint alaposan elkeverjük a túrókrémmel. A masszát 20-25 percre betesszük a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen.

A pihentetett túrókrémből bevizezett kézzel rudakat – vagy golyókat – formázunk, sütőpapírral fedett tálcára tesszük, és a fagyasztóba tesszük újabb 20 percre.

A csokoládét apróra tördeljük, 3/4 részét egy fémtálba tesszük, és gőz felett megolvasztjuk, majd a gőzről levéve a maradék csokit is hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetjük, míg felolvad. Ha golyókat készítettünk, akkor két villa vagy egy hurkapálca segítségével megmártjuk a hideg túrógolyókat a csokiban, majd visszatesszük a sütőpapíros tálcára. Ha rudakat készítettünk, akkor nehezebb dolgunk lesz: a sütőpapíros tálcára egy kanállal csokicsíkot húzunk, erre rátesszük a túrórudat, talpat készítünk hasonló módon mindnek, majd a kanállal egyenként megcsorgatjuk a rudakat az olvasztott csokival. Hűtőbe tesszük, hogy a csoki tökéletesen megdermedjen.

Fél óra elteltével fogyaszthatjuk is, illetve áttehetjük egy jól záródó műanyag dobozba, és ebben tárolhatjuk néhány napig a hűtőben.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.