Írd be, mit keresel:

Mandulás-almás tekercs – gyors desszert ünnepi hangulatban

Egy izgalmas és különlegesebb süteménynek sem kell feltétlenül bonyolultnak lennie, ha megfelelően választjuk meg az alapanyagokat és izgalmasan fűszerezünk. Ez a mandulás-almás tekercs is bizonyság rá, ami még egy ünnepi menüben is megállja a helyét, például egy fűszeres narancsmártással tálalva.

Cookta - 2024.01.20.
Mandulás-almás tekercs – gyors desszert ünnepi hangulatban

Mutatós, illatos és ugyancsak izgalmas desszert a mandulás-almás tekercs, elkészítését tekintve rendkívül gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan. Alapja leveles tészta, ami készen is nagyon jó minőségben kapható, így ezzel nincs sok dolgunk, a töltelékbe pedig alma, mazsola kerül, amit narancslekvár és fűszeres-édes tejföl tesz különlegessé. Tökéletes ízharmónia, az összeállítása pedig csak néhány perc!

Ha nem süteménynek, hanem elegánsabb, ünnepi desszertként szeretnénk tálalni, remek kísérője lehet egy illatos gyümölcsszósz, mint amilyen a mézes-gyömbéres narancsmártás – nemcsak isteni finom, de gyors és egyszerűen elkészíthető, és akár más süteményekhez, sőt sült húsokhoz vagy akár fagylalthoz is nagyon jól illik.

Mandulás-almás tekercs fűszeres narancsmártással

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 5 db alma
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg mandula
  • 3 evőkanál tejföl
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 0,5 dl rum
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál narancslekvár
  • 1 db tojás

A narancsmártáshoz:

  • 4 db narancs
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dkg friss reszelt gyömbér
  • 1 db fahéjrúd

Elkészítés: A mazsolát előzőleg rumba áztatjuk, a mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, az almákat megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, majd vékonyan szeleteljük.

A tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk. A felületén egyenletesen elkenjük a 2 evőkanál narancslekvárt, rátesszük a szeletelt almát, majd a pirított mandulából két evőkanálnyit félreteszünk, a többit rámorzsoljuk az almára. A mazsolát is elosztjuk rajta a rummal együtt. A tejfölt elkeverjük a barna cukorral és 1 kiskanál őrölt fahéjjal, és ezt a keveréket kanállal elosztjuk a töltelék tetején. Az egészet óvatosan feltekerjük, a végeket behajtjuk, és a tetejét lekenjük egy felvert tojással. A félretett mandulát a tekercs közepén végigszórjuk. Hústűvel pár helyen megszúrjuk, hogy sülés közben távozni tudjon a levegő.

Előmelegített sütőbe téve 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

A narancsmártáshoz a narancsokat megtisztítjuk, eltávolítjuk az összes fehér héj részt is, majd apróra vágva edénybe tesszük, és elkezdjük főzni a mézzel. Hozzáadunk egy fahéjrudat, és belereszelünk egy kis darab friss gyömbért. Így főzzük, amíg elkezd besűrűsödni, majd kivesszük belőle a fahéjat, botmixerrel kissé pépesítjük, és sűrűre főzzük.

Tálaláskor a süteményt szeleteljük, és narancsmártással kínáljuk.

Forrás: Szabó Veronika

A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.