Írd be, mit keresel:

Marharagu barna sörrel, az ír konyha remeke

Egy klasszikus magyar vörösboros marhapörkölttel kevés húsétel vetekedhet, de az az igazság, hogy más népeknek is megvannak a hasonlóan gazdag ízvilágú, melengető marhahúsos ragui. Ami nekünk a marhapörkölt, az a franciáknak a burgundi marharagu, az íreknek pedig a mennyei, sörös marharagu, ami egy kis előkészítés után szinte magától elkészül.

Cookta - 2024.01.20.
Marharagu barna sörrel, az ír konyha remeke

Sűrű, fűszeres szaft, porhanyósra főtt húsfalatok, amelyek szinte szétomlanak a szájban… Ünnepinek is beillő, mennyeien finom fogás, pedig rém egyszerű az elkészítése, és valójában egyetlen különlegesebbnek számító alapanyagra van csupán szükség, ez pedig a barna sör, ami egyrészt elképesztően omlóssá teszi a marhahúst, másrészt a főzés során kicsit karamellizálódik, és nagyon különlegessé teszi a gazdag, fűszeres szaftot.

Leszámítva a hozzávalók előkészítését és összepirítását, miután lefedve beküldtük a sütőbe, szinte el is feledkezhetünk róla: jól elvan magában, igaz, nem egy villámfogás, de a marharaguknak meg kell adni, ami nekik jár, vagyis a hús korától és minőségétől függően akár 2-3 órát is, de a végeredmény minden türelmet megér.

Mivel nagyon gazdag ízű, szaftos, illatos fogásról van szó, a köretet nem érdemes túlbonyolítani: Írországban leginkább főtt krumplival vagy krumplifánkkal tálalják, de gyakran az utolsó órában a meghámozott és kockára vágott burgonyát belekeverik a raguba, és így sütik készre, így a krumpli is átveszi a szaft aromaanyagait.

Ír sörös marharagu

Hozzávalók:

  • 80 dkg marhalábszár
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 5 dkg vaj
  • 3 babérlevél
  • 4 szál kakukkfű
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 5 dl alaplé
  • 5 dl barna sör
  • színes bors
  • petrezselyem

Elkészítés: A zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a répát és a szárzellert karikára, a hagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk. A húst felkockázzuk, megszórjuk a liszttel, összeforgatjuk.

A vaj felét egy serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a húst, körbepirítjuk minden oldalukat sózás nélkül, majd félretesszük.

Egy lefedhető, lehetőleg vastag falú edényben felolvasztjuk a maradék vajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd a fokhagymát, a répát és a zellert is hozzáadjuk, néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, ezzel is pirítjuk egy kicsit, majd hozzáadjuk a húst a szaftjával együtt, átforgatjuk, majd fűszerezzük a babérlevéllel, a kakukkfűvel, sóval és borssal, majd felöntjük a sörrel.

Ha felforrt, hozzáöntjük az alaplé felét, lefedjük, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol légkeverés mellett 1 órát pároljuk. Ekkor megnézzük, hogy elegendő folyadék van-e rajta, ha szükséges, még alaplevet öntünk hozzá, és lefedve még fél-1 órát pároljuk.

Ezután ellenőrizzük, ha kellően megpuhult a hús, a fedőt levéve még 20-30 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a szaft kissé besűrűsödjön. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve, főtt krumplival vagy burgonyafánkkal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.