Írd be, mit keresel:

Champurrado, a mexikói forró csoki

Eredetileg nem tejjel készül, mégis krémes, sűrű, tápláló ital a mexikói forró csoki, aminek meglepő módon – vagy mégsem? – egyik fő alapanyaga a kukorica. Izgalmas és finom, és persze tejjel is nyugodtan készíthető, hogy még selymesebb legyen.

Cookta - 2017.01.21.
Champurrado, a mexikói forró csoki

Mexikóban és Közép-Amerikában nagyon népszerű és sokféle módon készülő ital az úgynevezett atole, aminek legfőbb alapanyaga a kukoricakeményítő. Mindig forrón fogyasztják, mert hűlés közben besűrűsödik, sokan reggeliként is ezzel indítják a napot, barna, finomítatlan nádcukorral – piloncillóval – édesítik, különféle ízesítőkkel gazdagítva, készítik vaníliásan, fahéjjal, gyümölcsökkel, de talán a csokoládés változata, az úgynevezett champurrado a legnépszerűbb.

A legautentikusabbnak tartott alaprecept szerint vizet forralnak fűszerekkel – fahéjjal, csillagánizzsal –, amit 10-15 percet pihentetnek, majd barna nádcukorral és kukoricakeményítővel (étkezési keményítő valójában, de nálunk létezik burgonyakeményítő is!) folyamatosan keverve pár perc alatt összeforralnak, majd apróra vágott csokoládét adnak hozzá. Amint feloldódott, egy speciális fából készült habverővel, az úgynevezett molinollóval habosítják, krémesítik. Ezután már lehet is poharakba önteni és inni.

Ha belegondolunk, nem is olyan szokatlan a kukoricakeményítő ilyen felhasználása, hiszen a mi pudingjainkat is ez sűríti, krémesíti… Természetesen adható hozzá tej vagy tejszín is, hogy még selymesebb legyen, de akár egy kis csilit is őrölhetünk bele, hogy még jobban átmelegítsen.

Mexikói forró csokoládé (champurrado)

Hozzávalók:

  • 3 bögre víz
  • 2 rúd fahéj
  • 1 csillagánizs
  • 1/4 bögre kukoricakeményítő
  • 2 bögre tej
  • barna nádcukor ízlés szerint
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A vizet egy edénybe öntjük, felforraljuk, hozzáadjuk a fahéjat és a csillagánizst, majd a tűzről levéve 10 percet állni hagyjuk, hogy a fűszerek átadják aromáikat a víznek, majd kivesszük belőle a fűszereket. 

Visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, habverővel simára keverjük, majd a nádcukrot, az apróra vágott csokit és a tejet is hozzáadjuk, és állandóan keverve, habosítva jó krémesre főzzük.

Forrón poharakba öntjük, és azonnal tálaljuk.

Objektum doboz

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: A nagy csokoládé könyv

Mindent imádunk, ami csoki, és bár a csokival bánni nem egyszerű, de nem is ördöngösség, ha olyan részetes és pontos, fázisfotókkal illusztrált útmutató segít, mint A nagy csokoládé könyvben. A kötetben sütő és sütés nélküli finomságok, mindenmentes receptek, de klasszikusok és továbbgondolt ünnepibb csokis desszertek is helyet kaptak.

A három fiatal magyar lány, a kötet szerzői, törekedtek arra, hogy itthon is könnyen beszerezhető alapanyagokkal látványos, de egyszerű igazi sikerdarabokat gyűjtsenek össze ebbe a kötetbe, a Cookta első kiadványába. Úgy tűnik, sikerült!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.