Írd be, mit keresel:

Kefires lángos – egyszer dagasztjuk, de egy hétig süthetjük!

A lángos valahogy összekapcsolódik a nyárral és a strandolással, a vízparton igazán megkerülhetetlen a tejfölös és fokhagymás, sajttal gazdagon megszórt finomság, ami egy komplett étkezéssel felér, olyan tartalmas. Télen sem érdemes lemondani róla: nosztalgiázzunk lángossal, a hidegben a tejföl és a sajt mellett még egy kis bacon is belefér! Ráadásul ilyenkor még jobban is esik a friss és forró, aranylóra sült kelt tészta!

Cookta - 2024.01.23.
Kefires lángos – egyszer dagasztjuk, de egy hétig süthetjük!

A lángossal nem lehet betelni, főleg akkor, ha könnyű a tésztája, nem szívja magába az olajat, aranylóan barnára sül, de sokan nem állnak otthon neki, mert macerásnak tartják. Nos, a kefires lángos nagyon egyszerű, és annyira szuper a tésztája a hozzáadott kefir miatt, hogy a hűtőben akár egy hétig vagy 10 napig is eláll, így akár mindennap vagy minden másnap süthetünk belőle – villámvacsora gyanánt. Szerintünk nem fog megsértődni a család, ha a hideg és szürke téli napokon ilyen nyáridéző fogással rukkolunk elő!

Persze nem mindennap ugyanazzal a lángossal – vagyis majdnem, de variálhatjuk! A klasszikus fokhagymás-tejfölös lángos ALAP, amit megszórhatunk reszelt sajttal, süthetünk hozzá egy kis bacont vagy sonkát feltétnek, beledolgozhatunk egy kis juhtúrót vagy dinsztelt káposztát a sütés előtt, de süthetünk a tésztából féltenyérnyi pici lángosokat kenyér helyett bableves, gulyásleves vagy fokhagymakrémkeves mellé is. Isteni – és egész más dimenzióba emeli a jól bevált melengető és tartalmas téli leveseket!

Fontos tudni a kefires lángos tésztájáról, hogy egy műanyag tálban 7-10 napig tökéletesen eláll a hűtőben, ha fóliával vagy nedves konyharuhával letakarjuk, így nem szárad ki. Érdemes a tésztával olajos kézzel dolgozni, és mindig csak annyit sütni ki belőle, amennyi elfogy, mert frissen, forrón, ropogósan az igazi!

Kefires lángos könnyű tésztával

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 3 dl kefir
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk. A megkelt élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kefirt, a tojást és a sót, majd kézzel vagy dagasztófejet kézi mixerrel jól kidolgozzuk a tésztát. Lágyabb tésztát kapunk, a tálat fóliával vagy nedves konyharuhával lefedjük, és egy éjszakát vagy legalább 2-3 órát a hűtőben pihentetjük-kelesztjük.

Sütéskor olajat hevítünk egy serpenyőben, olajos kézzel maréknyi tésztát szakítunk, jó vékonyra széthúzzuk, és a forró olajban kisütjük néhány perc alatt. Ha az egyik fele szép piros, konyhai csipesszel vagy két villával megfordítjuk, majd ha a másik oldala is megsült, az olajból kivéve lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.

Még forrón tálaljuk, ízlés szerint fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal, sült baconnnel – de akár egy kis juhtúrót is morzsolhatunk rá, ki mivel szereti!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.