Írd be, mit keresel:

Paleo mézes sütemény – egy klasszikus újragondolva

A diétás étrendet követőknek mindig kicsit nagyobb kihívás az igazán finom desszert, főleg sütemény készítése, de néhány egészséges alapanyag és jó recept beszerzésével egyáltalán nem lehetetlen.

Cookta - 2017.01.23.
Paleo mézes sütemény – egy klasszikus újragondolva

A paleoétrendnek megvan az az előnye, hogy bűntelenül fogyasztható édesség is. Van ugyan néhány speciális hozzávaló, amit be kell szerezni, de akinek beválik ez a fajta táplálkozás, annak így is, úgy is meg kell reformálnia a kamrapolc kínálatát. 

Olvasónk, Éva mézeskalácsot idéző illatos csokis-mézes kekszet készített, mégpedig kétféle módon: a kiszaggatott formákat kakaós mázzal vonta be, majd kandírozott narancshéjjal, aszalt áfonyával és kókuszreszelékkel díszítette, a másik változatnál a mézes sütiket – az islerhez vagy linzerhez hasonlóan – cukormentes áfonyalekvárral ragasztotta össze. 

Forrás:
Bodnár Éva

A süteményből érdemes nagyobb adagot készíteni, mert fémdobozban sokáig eláll, jó puha marad!

Paleo mézes keksz

Hozzávalók:

  • 10 dkg gesztenyeliszt
  • 5 dkg paleo szénhidrátcsökkentett lisztkeverék
  • 3 dkg bambuszrost
  • 20 dkg sütőben sütött fehér húsú édesburgonya
  • 6 dkg virágméz
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 nagyobb csipet gyömbér
  • 1 nagyobb csipet fahéj
  • 1 nagyobb csipet kardamom
  • 1 bionarancs reszelt héja és leve
  • 1 evőkanál négyszeres édesítő (lehet eritrit is)
  • 2 evőkanál almaecet vagy citromlé
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 8 dkg kókuszolaj
  • csipet só

A díszítéshez:

  • 2 evőkanál négyszeres édesítő
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • 4 evőkanál víz 
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • kandírozott narancshéj
  • kókuszreszelék
  • aszalt vörös áfonya

Elkészítése: Minden alapanyagot előkészítünk, kimérünk, az édesburgonyát megsütjük, meghámozzuk és hűlni hagyjuk, majd aprítógépbe rakjuk, és egynemű tésztává dolgozzuk. Ha nincs aprítógépünk, a puha krumplit alaposan összetörjük, és a többi hozzávalóval együtt szép simává dolgozzuk. 

A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és 180 fokon, légkeveréssel 10-12 percig sütjük. Ha lekvárosat is készítünk, két egyformára szúrt formát cukormentes lekvárral összeragasztunk, és kb. 10 percig sütjük ugyanezen a hőfokon, légkeveréssel.

A csokimázhoz az édesítőt, a kakaóport és a vizet összemelegítjük, amikor egynemű, hozzárakunk 2 evőkanál kókuszzsírt, és szép simára keverjük. Ezzel a mázzal szilikonos ecsettel vagy kiskanállal lekenjük a figurák egy részének a tetejét, a többit kisebb nejlonzacskóba öntjük, egyik csücskét levágjuk, és tetszőleges alakzatokban kidíszítjük a megmaradt figurákat. Kandírozott narancshéjat, kókuszreszeléket és vörös áfonyát is használhatunk a díszítéshez.

Forrás:
Bodnár Éva

A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.