Írd be, mit keresel:

Céklás falatkák egyszerűen, előételnek vagy salátavacsorának

A cékla egy csodás alapanyag, amit nem csak ecetes salátaként érdemes fogyasztani... sőt! Szemvidító a szürke télben, sütve és főzve is telt, gazdag ízű, ami nagyon jól kombinálható szinte bármilyen zöldséggel, gyümölccsel, rizzsel, de sajtfélékkel is tökéletes összhangban van.

Cookta - 2017.01.24.
Céklás falatkák egyszerűen, előételnek vagy salátavacsorának

Ha igazán mutatós előételre vagy egészséges vacsorára vágyunk, akkor ez a céklás-sajtos carpaccio igazi aduász. Egyszerű, szépséges és nagyon finom, ráadásul egészséges is. A cékla magas vas- és alacsony kalóriatartalma miatt (100 g = 31 kcal) kiváló vérképző, jótékonyan hat a bélrendszerre, a májra és a vesére, hatékony a bőrproblémákra, különösen a mitesszerek ellen, magas a kalciumtartalma, ami a csontképződésre hat, illetve csökkenti a csontritkulás veszélyét, kálium- és magnéziumtartalma jót tesz az izmoknak, emellett magas a vitamintartalma: B-vitaminokat, C-vitamint tartalmaz.

A carpaccio szinte mindig előétel, Olaszországban született, a legelső alkalommal bélszínből, hajszálvékony szeletekre vágva készült, és a színe miatt kapta a carpaccio nevet, mivel az étel az olasz reneszánsz festő, Vittore Carpaccio képeinek színvilágát idézte. Ma olyan fogást jelöl minden esetben, ami nagyon vékonyra szelt és a tányéron elterített alapanyagokból áll – legyen az hús, hal vagy zöldség… Népszerűségének titka, hogy nagyon látványos, egyszerű és jól variálható.

Az alábbi recept a cékla, a friss sajt, az érett gorgonzola és a dió tökéletes harmóniáját dicséri, ami nagyon mutatós előétel, de salátaágyon tálalva tökéles vegetáriánus ebéd vagy vacsora is lehet. Ha sült céklával készítjük, érdemes akkor sütni a céklát, amikor valami mást is sütünk, így időt és energiát spórolhatunk meg – pédául bármilyen rakott étel vagy hús mellé-alá betehetjük a sütőbe.

Céklás-sajtos carpaccio

Hozzávalók:

  • 2 ökölnyi méretű vagy 3 kisebb cékla
  • 15 dkg friss kecskesajt
  • 5 dkg gorgonzola
  • 1 marék dió
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, bors
  • 2 marék salátakeverék vagy néhány levél zöldsaláta

Elkészítés: A céklát megmossuk, majd egyenként alufóliába csomagoljuk, és 180 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük – vagy bő forró vízben egészben megfőzzük. Ha langyosra hűlt, meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük.

A diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd vágódeszkán durvára vágjuk. Az öntethez az olívaolajat és a balzsamecetet kis sóval és frissen őrölt borssal elkeverjük.

A salátaleveleket tálra rendezzük, a céklaszeleteket elrendezzük a saláta mellé, meglocsoljuk a balzsamecetes olívaolajjal, majd minden szelet céklára egy kiskanál friss kecskesajtot teszünk, rámorzsoljuk a gorgonzolát, végül megszórjuk a pirított dióval. Pirítóssal tálaljuk-fogyasztjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.