Alig néhány hozzávaló kell ehhez az egyszerű és szupergyors, de mégis különleges recepthez. Allergiabarát desszert, ami még a mindenevőknek is ízleni fog.

Amióta glutén-, tej- és tojásmentes étrenden élek, töretlen lelkesedést táplálok a tápiókapuding iránt. Annyira felemelő érzés, hogy nem kell miatta órákon át robotolni a konyhában, vagy sírni a röhejesen félresikerült sütemény felett. Ugyanis a gluténmentes sütés borzasztó tud lenni. Főleg az elején.

Forrás:
Zita

Szerencsére a tápiókapuding más: könnyen és gyorsan elkészíthető, mindenmentes, ráadásul még jól is néz ki. Sajnos azonban vigyázni kell vele, ugyanis nem egy kimondottan alakbarát étel, mivel tulajdonképpen színtiszta keményítő. Viszont kombinálhatjuk egy kis chiamaggal, ami a magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően lassítja a benne lévő cukor felszívódását. Azt javaslom, hogy inkább délután fogyasszuk, mert a testünk ilyenkor  – illetve edzés után – viseli el legjobban a gyors felszívódású szénhidrátokat. A teljes recept díszítés nélkül 62,3 gramm inzulinrezisztanciában számolandó szénhidrátot tartalmaz, tehát egy adag 10,4 gramm CH-t tesz ki.

Ha gyorsan kell összedobnom valamilyen édességet, ami még mutatós is, akkor általában ezt a receptet szoktam elővenni. Még sosem hagyott cserben!

Forrás:
Zita

Gyors és mutatós tápiókapuding

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 7 dkg tápiókagyöngy (nem instant tápióka!)
  • kb. 1 dl víz (amennyi ellepi)
  • 6 dl kókusztej (vagy egyéb cukrozatlan növényi tej)
  • 2-3 evőkanál eritrit vagy más édesítő ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • vanília-aroma
  • A díszítéshez (opcionális):
  • 1 evőkanál chiamag kelyhenként
  • 1 evőkanál mandulapehely kelyhenként
  • friss/aszalt gyümölcs, kakaópor, fahéj vagy diabetikus lekvár

Elkészítés: A tápiókagyöngyöt egy lábasba szórjuk, és ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje. Megvárjuk, amíg megszívja magát a vízzel (pár perc alatt megvan).

Hozzáadjuk a tejet, a vaníliát, a sót és az eritritet, majd elkezdjük melegíteni. Ha forrni kezd,  alacsonyabbra vesszük a melegítési hőfokot. Folyamatos kevergetés mellett puding állagúra főzzük, addigra a gyöngyök átlátszóvá válnak.

Végül megkóstoljuk, hogy elég édes-e. A receptben kevés édesítő szerepel, mert mi inkább a „feltétekkel” édesítjük. Melegen és hidegen is tálalhatjuk, megszórva a díszítéssel.

Tipp: próbálj ki többféle díszítést is, hogy megtaláld a kedvenc kombinációdat. A tápiókapuding jól passzol minden gyümölcshöz, de ízesíthetjük fahéjjal és egyéb magvakkal is. Engedd szabadjára a fantáziád!

Forrás:
Zita