Írd be, mit keresel:

Szezám, a varázsmag

Itt van a szemünk előtt, szinte minden élelmiszerboltban kapható, az egyik legegészségesebb és leggazdagabb táplálékforrás, mi pedig csak a kalács vagy a hamburgerbuci tetejére szórunk belőle néhány szemet... Érdemes megismerni a szezámmagot, és gyakran, napi szinten fogyasztani!

Cookta - 2017.01.26.
Szezám, a varázsmag

Ez az apró szemű kis csoda, a szezámmag még kis mennyiségben is nagy adag értékes tápanyagot tartalmaz. Több kalcium van benne, mint a tejben, gazdag hasznos rostokban és fehérjében, réz-, mangán- és magnéziumtartalma mellett fontos vasforrás is. Koleszterincsökkentő és a magas vérnyomást szabályozó hatását két különleges vegyületének, a szezaminnak és a szezamolinnak köszönhetjük, réztartalma miatt pedig erős gyulladáscsökkentő. Sok E-vitamint is tartalmaz, amely ismert fiatalító antioxidáns, kalciumtartalma pedig csonterősítő, amellyel a vegán étrendet követők vagy a tejmentesen étkezők pótolhatják a kieső kalciumot, de fehérjeforrásként is remek.

Tudtad?

A szezámmag Ázsiában őshonos, ott vadon is megterem, bár az egyik legrégebben termesztett növény, úgy tartják, már i. e. 3000 évvel ismerték és fogyasztották, de egyiptomi sírleletek is igazolják, hogy fontos és megbecsült alapanyag volt már az ókorban.

Hogyan fogyasszuk?

Az enyhén diós ízű szezámmag kissé megpirítva a legfinomabb, ebből készül a japán konyha egyik fűszere, az úgynevezett gomasi vagy gomashio is, pürésítve, krém formában pedig a közel-keleti konyha egyi fontos alapanyaga, nem mellesleg a belőle préselt olaj is nagyon értékes, még a kozmetikai ipar is bázisolajként használja, magas E-vitamin-tartalma miatt. De nézzük sorban!

Szezámolaj

A hidegen sajtolt szezámolaj kiváló salátákra, több E-vitamint és értékes tápanyagot tartalmaz, mint más, hasonló eljárással nyert olajak, emellett ideális wokban készülő ételek sütéséhez, mert magasabb hőfokon oxidálódik, mint más olajak. Érdemes hűtőben tárolni, hogy meggátoljuk az avasodását. 

Szezámmag

Ha nem sütemény tetejére szórjuk, akkor a szezámmagot érdemes száraz serpenyőben egy kicsit megpirítani, folyamatosan kevergetve, majd amikor elkezd illatozni és egy picit pirulni, akkor azonnal átönteni egy tálba, hogy véletlenül se égjen meg a még forró serpenyőben. Ha kihűlt, akkor üvegbe zárva tárolhatjuk, magyon finom bármilyen krémlevesbe, rizs vagy sült, párolt zöldség tetejére, de tehetjük müzlibe, gyümölcssalátába, joghurtba is. Érdemes 1-2 evőkanállal fasírt vagy zöldségfasírt masszájába beledolgozni.

Gomasio

A japán konyha egyik elengedhetetlen fűszere, valójában rém egyszerű otthon is elkészíteni, nevezhetjük szezámsónak is. Szezámmag és só van megpirítva, majd mozsárban kissé összetörve, ezt szórják legfőképpen a rizses ételek tetejére. A gomasio (goma = szezám, shio = só) a makrobiotikus konyha kedvelt eleme, sózásra használják tulajdonképpen, mert ezzel fűszerezve jóval kevesebb só kerül a szervezetbe. A klasszikus arány 1:5, vagyis pl. 5 evőkanál szezámmagot 1 evőkanál durvább sóval pirítanak össze, majd ezt törik meg mozsárban, de lehet könnyebb, vagyis kevésbé sós változatot is készíteni, ki hogy szereti.

Ideális saláta vagy krémlevesek tetejére szórva, de még egy sima vajas kenyérnek is nagyon jót tesz, ha ezzel hintjük meg. És ne felejtsük el, hogy 2 evőkanálnyi annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár (2 dl) tej.

Szezámkrém

A közel-keleti konyha nélkülözhetetlen eleme, a vegán konyha egyik kedvence a tehina, tahini vagy t'hina néven ismert szezámkrém, amit nagyobb élelmiszerboltokban vagy ázsiai delikátboltokban beszerezhetünk. A hummuszhoz elengedhetetlen, de egy kis citromlével és tetszőleges fűszerekkel elkeverve kiváló öntet salátára vagy sült zöldségekhez, a szuperegészséges szezámmag minden előnyével.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.