Írd be, mit keresel:

Kiadós klasszikus: babos káposztaleves kolbásszal

Savanyú káposztából szerintem már mindenki készített, de legalább kóstolt székelykáposztát vagy éppen töltött káposztát, de én most egy finom levest főztem belőle. Kiadós, tartalmas akár egytálételnek is beillik!

Cookta - 2017.01.28.
Kiadós klasszikus: babos káposztaleves kolbásszal

A savanyú káposzta az egyik legjobb téli C-vitamin-forrás, érdemes csak úgy magában is elcsipegetni, vagy savanyúságként nyersen fogyasztani, de persze készíthetünk belőle egy jó kis magyaros fogást is. A korhelylevest nagyon szeretjük például, de most egy gazdagabb, babos változat született.

Forrás:
Kard Éva

Került a levesbe a savanyú káposzta mellett egy kis krumpli, répa, egy doboz konzerv fehérbab, fűszerek, és így aztán igazán laktatóra sikerült a leves. Ebben az influenzás időben pedig jólesik elkanalazgatni, a színével pedig egy kis napsugarat csalogathatunk a tányérunkra. Ízlés szerint kerülhet bele erős paprika, attól függően, hogy ki mennyire csípősen szereti.

Forrás:
Kard Éva

Csípős babos káposztaleves kolbásszal

Hozzávalók:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 25 dkg krumpli
  • 1 konzerv fehérbab
  • 5 darab debreceni kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • csili ízlés szerint
  • 3 dkg vaj  
  • 1–1,5 l víz

Elkészítés: A sárgarépát és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint – én a sárgarépát karikára vágtam, a krumplit pedig kisebb kockákra. A konzerv babot öblítsük, majd csepegtessük le. A debrecenit karikázzuk fel. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A savanyú káposztának nyomkodjuk ki a levét, nehogy túl savanyú legyen a leves, majd egy kicsit vágjuk össze, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát és az apróra vágott krumplit, keverjük össze, és pároljuk tovább pár percig.

Ezután keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, ízlés szerint csilit, majd a savanyú káposztát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd ízlés szerint sózzuk, és főzzük kb. 30 percig.

Végül adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, az előzőleg alaposan leöblített, lecsepegtetett babot, és főzzük még kb. 10 percig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk. 

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.