Írd be, mit keresel:

Variációk véres hurkára

Kétféle hurka, no meg egy kis kolbász, mehet a sütőbe... Egy kis tepsis krumplival vagy hagymás burgonyával, némi savanyúsággal vagy savanyú káposztával a téli hónapokban néhányszor elmegy... Pedig ennél sokkal több van benne, lessünk el néhány ötletet a világ konyháiból!

Cookta - 2017.01.29.
Variációk véres hurkára

Még javában tart a téli disznóságok – disznóvágások, disznótorosok – ideje, ami valamikor az év egyik legnagyobb eseménye volt faluhelyen. Összegyűlt a rokonság és a szomszédok, és kora hajnaltól egészen estig dolgozták fel az értékes húst, hogy a sertés minden porcikája felhasználható, hasznosítható legyen. Ami nem színhús volt, az ment a kolbászba, hurkába, no meg a disznósajtba. És ezeknek a remek, kreatív, fűszeres, feldolgozott húsféléknek ma már megkopott a fénye, nem túl népszerűek, pedig…

…pedig máshol nagy becsben tartják, használják, variálják – nemcsak sütőben vagy serpenyőben pirítva, hanem kicsit továbbgondolva! Mutatunk is pár finom ötletet az egyik legmegosztóbb disznóságra, a véres hurkára!

Franciaországban a legegyszerűbbtől a legkifinomultabb fogásokig használják a véres hurkát, a boudin noirt. Zseniális párosítás a sült alma a véres hurkához, amihez kis vajon megpárolják-megsütik az almát, majd kenyérrel, esetleg főtt vagy sütőben sült krumplival fogyasztják. Sokkal jobban érezhetők a véres hurka aromái – a májas hurka és a kolbász fűszeressége nem nyomja el, az alma pedig kiemeli az aromáit.

Ha kiadósabb megoldásra vágyunk, az almát egy kis hagymával és krumplival össze is süthetjük, a karamellizálódó alma és hagyma nagyon jól kiegészítik a hurka ízeit, a krumpli pedig tartalmasabbá teszi.

Ha a kolbászt karikázhatjuk és kicsit átsüthetjük egy serpenyőben, a hurkával miért ne tehetnénk? Szuper feltét például egy friss salátához, változatosságot hoz, finom és kiadós.

Elegáns előételekben, fogásokban is megállhatja a helyét a véres hurka, csak tálalás kérdése: itt szeletelve, kis sült almával, sült krumplival és – zseniális módon – tormamártással, kis reszelt tormával.

A spanyoloknál morcilla néven lelhetjük meg a véres hurkát. A tapas hazájában elsősorban kis falatkákba komponálva szerepel jól a hurka: kis kenyér, szeletke véres hurka, kis hagyma, mindezt összesütve fűszeres és finom kis falatkákat kapunk, de amúgy babos egytálételekbe is szívesen belefőzik.

A skótok reggelire is szívesen fogyasztják a black puddingot, vagyis a véres hurkát. A tartalmas, emberes, főfogásnak is beillő reggeliben a sült véres hurka mellé sült gomba és sonka, paradicsomos bab és sokszor egy kis tojás is jár – szerintünk egy bőséges ebédnek és vacsorának is beillik!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.