A fudge és a brownie is Amerika kedvence, a kettő együtt pedig az édesség szerelmeseinek – és többek között Justin Timberlake – legkedveltebb desszertje. El tudtok képzelni egy puha, nagyon csokis sütit vajkaramellel gazdagítva? Igen, ez a kalóriabomba nem más, mint a fudge brownie!

A brownie-t megismertük, megszerettük, gyakran készítjük és imádjuk, a fudge még kevésbé ismertebb nálunk. A tejkaramellára nagyon hasonlít, puha és vajas, a pirított cukor karamellizált ízei a legjellemzőbbek, melegség árad szét a szájban, amikor belekóstolunk. Az angolszász országokban önmagában is fogyasztják édesség gyanánt, mint mi a tejkaramellát, de az édesszájúak mekkájában nagyon leleményesen használják mindenféle édes finomságokban.

Ha forró tejjel elkeverjük, akkor isteni, melengető karamellás italt kapunk, belemorzsolhatjuk almás pite töltelékébe, de apróra vágva brownie-ba is előszeretettel keverik Amerikában. Justin Timberlake feleségének Au Fudge nevű éttermében férje kedvenceként szerepel az étlapon. Már csak az a kérdés, mennyit edzhetnek ezek a sztárok, hogy ledolgozzák a kalóriabombát, ha tényleg ez a kedvencük és rendszeres esznek is belőle?

Az alábbi recepthez bátran használható a nálunk népszerű lengyel tejkaramella, de otthon is elkészíthető az igazi fudge:

Objektum doboz

Ehhez 40 dkg cukrozott tejet, 50 dkg cukrot és 15 dkg vajat egy edénybe öntünk, és kevergetve felmelegeítjük, majd kb. 20 percig gyenge tűzön kevergetve főzzük. A tűzről lehúzva egy kicsit hűlni hagyjuk, majd gépi habverővel pár percig habosítjuk, ettől lesz majd könnyű. Ízesíthetjük egy kis vanília-esszenciával, csokicsipsszel, darabolt dióval vagy mandulával, majd sütőpapírral vagy fóliával bélelt sütőtálba öntjük, elsimítjuk, és 2-3 órát hűtőben pihentetjük. Ezután felkockázzuk, és már kóstolhatjuk is az amerikai tejkaramellát, a fudge-ot – és kóstolás után egy kevéske mehet belőle a legközelebbi brownie-ba –, sülés közben eltűnik, felolvad, de szaftosabbá, izgalmasabbá teszi a csokis sütit!

Fudge brownie

Hozzávalók:

  • 25 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg darabolt dió
  • 10 dkg tejkaramella vagy fudge

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Az étcsokit összetördeljük, tálba tesszük, és gőz fölött felolvasztjuk a vajjal. Közben habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a felolvadt, gőzről levett csokoládéhoz adjuk. Beleszitáljuk a lisztet, végül belekeverjük a darabolt diót és az apróra vágott tejkaramellát. 

Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20–25 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd kisebb kockákra vágjuk, langyosan vagy hidegen kínáljuk.