Írd be, mit keresel:

Jöhet a Gyurka, megsült a hurka!

Valószínűleg már csak kevesen emlékeznek arra a régi-régi televíziós reklámra, ami a hurkaevést népszerűsítette valamikor a '80-as években. Sok érv nem szerepel a hurkaevés mellett, legfeljebb annyi, hogy csuda jó – ez viszont igaz!

Cookta - 2024.02.01.
Jöhet a Gyurka, megsült a hurka!

Hurkát enni tényleg jó, és mégis, ma már inkább retró fogásnak számít, kikopott az étrendünkből, legfeljebb piacon, vásárokban eszünk sült hurkát, esetleg akkor, ha ismerős vagy családi disznóvágásból kapunk kóstolót, de az is mind ritkább. Ha van egy jó hentesünk, vagy a piacon látunk jóféle hurkát, friss kolbászt, akkor érdemes feleleveníteni a hurkaevést, főleg egy hűvös téli estén.

A jóféle májas és véres hurka duója tökéletes gyors ebéd vagy vacsora, mivel kész alapanyagokkal dolgozunk, nem töltjük otthon, így csak annyi a dolgunk, hogy tepsiben vagy serpenyőben megsüssük, és némi köretet varázsoljunk mellé.

Mi a tepsis sütésre szavazunk, így a köretnek szánt krumpli is sülhet mellette, és még kiegészíthetjük egy kellemes fehérboros savanyú káposztával is. Ez már csak azért is jó ötlet, mert a savanyú káposzta segíti a gyomor munkáját a nem épp diétás fogás esetén, savassága és gazdag rosttartalma nagyon jótékony – és finom – kísérője is a disznótorosra hajazó fogásnak.

Ahhoz, hogy hurkák roppanósra, és ne robbanósra süljenek, vagyis hogy ne robbanjon szét a vékony bél sülés közben, érdemes több praktikát bevetni. Egyrészt hústűvel – és ne villával! – böködjük meg. A villa túl vastag, sérülékennyé teszi a bőrt, egymás mellett több helyen keletkezik viszonylag nagy luk, így esélyes, hogy kirobbannak, míg a hústű csak pici lukat ejt. Ezután viszonylag kis hőfokon elkezdjük sütni, majd amikor egy kevés zsír már kisült, a hurkákat óvatosan átmozgatjuk, így nem tapadnak a tepsihez, és emelve a hőt jó ropogósra tudjuk sütni.

Hurka tepsis krumplival és fehérboros káposztával

Hozzávalók:

  • 2 szál véres hurka
  • 2 szál májas hurka
  • 8 közepes krumpli
  • 35 dkg savanyú káposzta
  • 1 teáskanál egész köménymag
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál cukor
  • kevés olaj
  • pici só

Elkészítés: A krumplit alaposan megmossuk, majd félbevágjuk, a vágott felületen megszórjuk egy kis sóval, picit pihenni hagyjuk, amíg keményítős réteg alakul a felületén, ez majd szépen rápirul sülés közben. Közben a hurkákat megszurkáljuk hústűvel, és egy tepsibe tesszük, körberakosgatjuk a krumplikkal, 2-3 evőkanálnyi olajjal meglocsoljuk, és 150 fokos sütőbe toljuk.

A savanyú káposztát kissé átmossuk, kinyomkodjuk. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, hozzáadjuk a cukrot, kevergetve felolvasztjuk, majd rárakjuk a káposztát, megszórjuk a köménnyel, összeforgatjuk, meglocsoljuk a fehérborral, és lefedve, takarékon kb. 20 perc alatt megpároljuk.

Közben a hurkákat kb. 10 perc után egy csipesszel vagy egy kanállal kicsit megmozgatjuk a kisült zsiradékon, és megemelve 180 fokra a hőfokot még 25–30 percet sütjük, a mérettől függően, illetve amíg a krumpli is szép pirosra sül.

A hurkát a savanyú káposztával és a tepsis sült krumplival tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.