Írd be, mit keresel:

Álomhozó ételek nem csak rossz alvóknak

A pihenés és az alvás az egyik legfontosabb dolog a szervezetünk számára, de akár hangulatunkat, teljesítményünket is befolyásolhatja, ha fáradtak, épp ezért ingerültek, figyelmetlenek vagyunk. A stressz és a túlhajszolt életmód is okozhatja a nyugtalan alvást, de néhány egyszerű étellel és itallal is segíthetünk, hogy könnyen és gyorsan mély, pihentető álmot találjunk, és másnap reggel frissen, energiával telve ébredjünk.

Cookta - 2024.02.02.
Álomhozó ételek nem csak rossz alvóknak

Azt mindenki tudja, hogy sem éhesen, sem teli gyomorral nem jó lefeküdni, mindkettő nyugtalan alvást okoz: az éhségtől könnyen megébredünk, a teli pocak pedig az emésztésre fókuszálja a szervezet figyelmét, és ez megakadályozza a pihentető alvást. A zsírosabb, fűszeresebb ételek is nagy kihívást jelentenek a gyomornak, így ezeket mindenképpen érdemes kerülni vacsorakor, ahogy a koffeintartalmú italokat és az élénkítőt szintén tartalmazó csokoládét is.

És hogy mi az, ami mindenképpen segít a könnyű elalvásban és a pihentető, mély álomban? A melatonin- és triptofántartalmú ételek, mégpedig azért, mert a melatonin az alvás ciklusát irányító hormon, míg a triptofán egy olyan esszenciális aminosav, amelyet a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálékkal kell bevinnünk. A triptofánból a szervezet szerotonint, a szerotoninból pedig melatonint hoz létre, így segíti álmunkat. Mutatjuk is, melyek ezek!

Tej + méz

Régi praktika a langyos mézes tej, és most már tudományosan is bizonyított, hogy jótékonyan hat az alvásra. A tej nemcsak triptofánt, de kalciumot is tartalmaz, ami ráadásul segíti a triptofán hasznosítását, így több melatonint termel a szervezet, a méz pedig ismerten nyugtató hatású.

Zabpehely

A zabkása nem csak reggelire ideális, lám, estére is, mégpedig magas melatonintartalma és könnyű emészthetősége miatt. Ha fokozzuk egy kis mézzel és tejjel, ez lehet a dobogós vacsora álmatlanság ellen.

Dió-mandula-mogyoró

Kis esti mókuskodással is segíthetünk az elalvásban, ha egy maréknyi diót, földimogyorót vagy mandulát elrágcsálunk. Mindhárom remek triptofánforrás, ráadásul magnéziumban és káliumban is gazdagok, amelyek szintés segítik a mély alvást.

Banán

Igazi szupergyümölcs, könnyen emészthető, nem irritálja a gyomrot, ráadásul tele van káliummal és magnéziummal, amelyek hozzájárulnak a nyugodt alváshoz, mély álomhoz.

Sajt

Csipegethetünk könnyebb sajtot is egy kis keksszel vagy krékerrel, nem túl zsírosat és nem túl sokat. Ahogy a tejnek, úgy a sajtnak is magas a triptofán- és kalciumtartalma, így közös erővel segítik a melatonintermelést és az alvást.

Kamilla

Természetes nyugtató lehet egy bögre kamillatea lefekvés előtt elkortyolva, ideg- és izomnyugtató hatású, szelíd stresszoldó.

Mákolaj

Nagyon egészséges, csodás hatású a hidegen sajtolt mákolaj, amiből elég egy kávéskanálnyi lefekvés előtt. Nyugtató és altató hatású, rengeteg magnézium és kalcium van benne, ráadásul a csontritkulás is remekül megelőzhető rendszeres fogyasztásával, ami nőknél nagyon fontos lenne!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.