Írd be, mit keresel:

Citromtorta ünnepi változatban, kócos habcsók koronával

Omlós vajas tészta, selymes citromos krém és édes tojáshab tökéletes triója, ez a francia citromtorta, a tarte au citron. Elképesztően finom, a tészta omlós, a krém frissítő, üde savanyúságát nagyon jól ellenpontozza a sült hab. Egyszerű, de meg kell adni a módját, viszont minden perc ráfordított időt megér!

Cookta - 2024.02.03.
Citromtorta ünnepi változatban, kócos habcsók koronával

Igazi békebeli, házias finomság ez a citromtorta, és valójában nagyon praktikus is. A tésztaalap és a krém ugyanis előre elkészíthető, akár össze is állítható, és leggyakrabban ebben a formában készül otthon – és a cukrászdákban, kávézókban is –, a tojáshabbal gazdagított változat az ünnepi változat kiegészítője.

Citromtorta esetén gyanakodhatnánk egy könnyű, gyümölcsös desszertre, de valójában egy ugyancsak gazdag, vajban és tojásban is bővelkedő finomságról van szó. De becsapósan könnyed mégis, üde, frissítő – a citrom savasságának köszönhetően. Általában a felnőttek kedvence, ha gyerekek is esznek belőle, a citromkrémbe kerülő citromlé 1/3 részét narancslével váltják ki, így kevésbé savanykás és karakteres, de így is nagyon finom a végeredmény.

A citromtortát készíthetjük egy nagyobb piteformában, de akár kisebb, egyszemélyes tortácskákat, úgynevezett tartelette-eket is süthetünk. Talán kicsit pepecselősebb, de nagyon mutatós tálaláskor a sok kis minitorta.

Francia citromtorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipet só

A citromos krémhez:

  • 1,5 dl citromlé (3-4 citrom kifacsart leve)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 7,5 dkg vaj

A tojáshabhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 7,5 dkg cukor

Elkészítés: A tésztához a tojást keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrokat és a csipet sót, villával felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a felkockázott lágy vajat, és gyorsan összedolgozzuk. Gombóccá formázzuk, majd fóliába csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük 1 órát.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk, és egy nagy pitetálat kibélelünk vele, vagy 6 részre osztjuk, és 6 pitetálkába belenyomkodjuk. Sütőpapírból akkora kört/köröket vágunk, hogy az alját lefedje, lencsét vagy babot szórunk rá, és 180 fokos sütőben először 10 percig sütjük, majd a nehezéket és a papírt eltávolítjuk, és 8-10 percre még visszatoljuk a sütőbe. Ha szép aranysárga, kivesszük, hűlni hagyjuk.

A citromkrémhez az egyik citromot nagyon alaposan megmossuk, a héját lereszeljük. 3-4 citrom levét kifacsarjuk, annyit, hogy 1,5 dl levet kapjunk.

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, a cukorral és a keményítővel habosra felverjük, és folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a citromlevet. Egy lábasba öntjük, és közepes tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig krémesre keverjük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd amikor már csak meleg, de már nem forró, a lágy vajat is hozzákeverjük, és addig keverjük, míg a vaj felolvad.

A krémet a kihűlt tésztára kanalazzuk, vagy elosztjuk a kis pitetésztákban, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük. Így is tálalhatjuk, nagyon finom, de még megkoronázhatjuk egy kis édes habbal.

A tojáshabhoz a tojásfehérjéket habbá verjük, amikor kemény, akkor apránként hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig verjük, hogy igazán kemény legyen. Habzsákba töltjük, és apró csókokat nyomunk a jól lehűtött citromtorta tetejére. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és grill fokozaton 2 percig sütjük-pirítjuk.

Ha nagy pitetortát készítettünk, akkor szeletelve, ha kicsiket, akkor tányérra téve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.