Szeretem az egyszerűen és gyorsan elkészíthető salátákat, akár ebédre, akár vacsorára. Készülhet hússal vagy éppen hús nélkül, jégsalátával, és ízlés szerint akár gyümölcsöket is tehetünk bele. Most egy nagyon finom hússalátát készítettem, kétféle gyümölccsel. 

Amikor a salátát főételként, nem pedig kísérőként fogyasztjuk, gyakran teszek bele egy kis húst is, hogy tartalmasabb, laktatóbb legyen. Ideális fogás akkor is, ha van egy kis maradék sült húsunk, lehet az bármilyen. Egy roston sült csirkemell vagy mustáros serpenyős tarja éppen olyan jó, mint egy egészben sült karaj maradéka vagy mondjuk egy kis grillcsirke. De ha nincs éppen feldolgozandó maradék, akkor is pikk-pakk kisüthetünk néhány szelet húst pár perc alatt.

Forrás:
Kard Éva

Ez a hússaláta most egy kicsit „csajosabb” lett, a jégsaláta és sült hús mellett ugyanis édes almát és egy kis gránátalmát is tettem bele, amitől nemcsak mutatós, de friss, izgalmas is lett, a mézes-tejszínes öntettől pedig nagyon kellemes, selymes. A tetejére főtt tojást tettem cikkekre vágva, így önmagában is tartalmas, könnyű fogás.

Mindent egybevetve, még ha frissen is sütjük a húst, kevesebb mint fél óra alatt összedobhatjuk ezt az egyszerű, de annál finomabb salátát, majd a fotelba bekuporodva, egy jó film társaságában fogyaszthatjuk el. 

Forrás:
Kard Éva

Hússaláta

Hozzávalók:

  • 3 szelet sült hús (pl. maradék)
  • 4 db főtt tojás
  • 1/2 fej jégsaláta
  • 3 db csemegeuborka
  • 2 db édes alma
  • 1 kisebb gránátalma

Az öntethez:

  • 1,5-2 dl tejföl
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál méz
  • őrölt fehér bors
  • csipet só

Elkészítés: A hússzeleteket klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk bele lisztbe. Egy teflonserpenyőben hevítsünk fel kb. 0,5 dl olajat, majd pár perc alatt mindkét oldalát süssük szép pirosra. Ezután hűtsük ki teljesen, majd ízlés szerint csíkozzuk, daraboljuk fel. Ha van némi maradék sült húsunk, akkor a teendőket eddig meg is spórolhattuk.

A tojásokat főzzük keményre, majd pucoljuk meg, és vágjuk fel cikkekre. Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. Az uborkát vékonyan szeleteljük fel. A gránátalmát magozzuk ki egy kanál segítségével úgy, hogy a fehér, hártyás része ne kerüljön bele.

A jégsalátát csipkedjük bele egy tálba, majd adjuk hozzá az almát, az uborkát és a sült húst. Ezután kézzel forgassuk össze.

Az öntet hozzávalóit keverjük simára, öntsük rá a tálban lévő húsos-salátás keverékre, majd óvatosan forgassuk össze, hogy az öntet mindenhol bevonja. 

Tálaláskor tegyük a salátát egy tányérra, majd helyezzük rá a cikkekre vágott tojást, szórjuk meg a gránátalmamaggal, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva