Írd be, mit keresel:

Májgaluska, a legfinomabb levesmentő

Szeretjük a levesbetéteket, minden valamirevaló klasszikus levesbe kerül egy kis tészta, csipetke, grízgaluska, amitől tartalmasabb, gazdagabb lesz a levesünk. Ám a legfejedelmibb a májgombóc vagy májgaluska, ami ízekben is sokkal gazdagabbá teszi.

Cookta - 2024.02.03.
Májgaluska, a legfinomabb levesmentő

A legegyszerűbb zöldségleves is új dimenziókba lép, ha májgaluskát szaggatunk bele, a maradék húsleves pedig teljesen újjászületik, ha duci májgombócot főzünk bele. Vannak, akik a bajor vagy bécsi nagy májgombócra esküsznek, mások inkább a kisebb, szaggatott májgaluskákra, amikből minden kanálnyi leveshez jut.

A májgaluskával gazdagított leves azon ritka levesek egyike, amiket a gyerekek is szívesen bekanalaznak, pedig a májat alapvetően nem szeretik. Ez azért is szerencsés, mert a májban sok vitamin van, többek között jelentős az A- és a különféle B-vitamin-tartalmuk, legyen az marha, sertés vagy szárnyas mája, emellett rengeteg folsavat, vasat, kalciumot és káliumot is tartalmaznak.

Májgaluskát a legjobb házilag készíteni: egyrészt sokkal finomabb, mint a fagyasztva kapható változatok, másrészt tudjuk, mi van benne, harmadrészt pedig sokkal kiadósabb. Bármilyen májból készíthetjük, a legegyszerűbb talán csirkemájból vagy más szárnyas májából, ezeket ugyanis késsel könnyen el tudjuk kaparni, a sertés- vagy marhamájat le kell darálni vagy késes robotgéppel pépesíteni. Egy kis tojás, zsemlemorzsa, liszt, némi fűszer kell csak hozzá. A májhoz nagyon jól illik a majoránna, de petrezselyemmel is tökéletes.

Ha a gombócokat szeretjük, akkor kicsit keményebb, formázható masszát kell kevernünk, míg ha a galuskát választjuk, akkor hagyhatjuk lágyabbra, ezt úgyis kanállal kell a levesbe szaggatni. Bármilyen zöldségleves, húsleves, csontleves lehet az alap – nagyon jót fog tenni neki egy kis májas levesbetét!

Májgaluska

Hozzávalók:

  • 30 dkg máj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • aprított petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük.

A májat megtisztítjuk, ledaráljuk, vagy ha szárnyasmájjal dolgozunk, akkor éles késsel elkaparjuk. Tálba tesszük, hozzáadunk 2 egész tojást, 2 evőkanál vizet, sót és borsot, elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a zsemlemorzsát és a petrezselymet. Jól összekeverjük, majd 5 percet pihentetjük, hogy a zsemlemorzsa kicsit megszívhassa magát. Ha szükséges, még pici lisztet vagy zsemlemorzsát adhatunk hozzá.

Gyöngyöző levesbe kanállal galuskákat szaggatunk, és 4-5 perc alatt készre főzzük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.