Írd be, mit keresel:

Céklás szendvicskrém, a legvagányabb kence

A színes ételek és izgalmas ízek mindig jól jönnek, de a komor, szürke tél végi napokon felbecsülhetetlen egy élénk, vagány, ízgazdag és egészséges szendvicskrém. Reggelire, vacsorára, de akár mártogatósnak vagy vendégvárónak is remek, nagyon egyszerű, de csupa íz és illat. Imádjuk!

Cookta - 2024.02.04.
Céklás szendvicskrém, a legvagányabb kence

A cékla egy csoda, amit hosszú évtizedeken át méltatlanul csak savanyúságként fogyasztottunk cukros-ecetes lében érlelve. Szerencsére kezdi visszaszerezni helyét és rangját, földes és édes íze, remek tápanyagtartalma miatt az egyik legjobb és legsokoldalúbb zöldségünk, rengeteg változatban használhatjuk a konyhában: a levestől a smoothie-ig, a tésztától a rizottóig bármibe tehetjük, de megsütve akár köretként is mennyei. Isteni szendvicskrém is készíthető belőle, mutatjuk is, hogyan!

A tél végi zöldségkínálatban, amikor már nagyon vágyunk a friss ízekre, a színekre, a cékla különös ajándék, mert még ilyenkor is lédús és aromás, vitamindús, nyersen, főzve és sütve is finom. Ha megsütjük, akkor köretnek is ideális, de isteni szendvicskrém is készíthető belőle, ami a nap indítására és lezárására is, vagyis reggelire és vacsorára is tökéletes. Érdemes nagyobb adaggal sütni, akár a hétvégi csirke vagy a rakott krumpli mellett, így időt és főleg energiát is spórolhatunk!

Céklás szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 2 közepes cékla
  • 1 kávéskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 10 dkg feta sajt
  • fél citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés: A céklát alaposan megmossuk, cikkekre vágjuk, egy tiszta zacskóba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olívaolajat, majd a zacskó száját összefogjuk, és a tartalmát alaposan összerázzuk. A fűszerezett céklát egy nagyobb alufóliára öntjük, batyuvá összefogjuk, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

A megsült céklák héját egy kés segítségével lehúzzuk, húsukat robotgépbe tesszük, hozzáadjuk az őrölt római köményt, az elmorzsolt fetát, a zúzott fokhagymát, a citrom levét pedig hozzáfacsarjuk, majd pépesítjük, krémesítjük az egészet.

Ha nem elég krémes, kis olívaolajjal vagy joghurttal lazíthatjuk. Pirítóssal vagy friss kenyérrel, akár hasábokra vágott zöldségekkel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.