Írd be, mit keresel:

Almás morzsapite, a legjobb hideg-meleg desszert

A crumble, vagyis morzsasüti, az angolszász vidékek alapsüteménye. Csupa gyümölcs és édes morzsa, nagyon egyszerű és remekül variálható, hidegen és melegen is isteni, de legfinomabb langyosan, egy gombóc vaníliafagyival.

Cookta - 2024.02.06.
Almás morzsapite, a legjobb hideg-meleg desszert

A karamellizálódott krémes, szaftos, puha sült alma és a ropogós vajas-fűszeres morzsa párosa, vagyis az apple crumble istenien finom, mégis a legegyszerűbb sütik egyike. Az összeállítása pár perc, a legpepecsebb művelet az alma előkészítése, vagyis hámozása és felkockázása. A morzsa hozzávalóit pedig elég kicsit összemancsolni, nem lehet elrontani, és nem baj az sem, ha nem egyenletes. A morzsában lévő vaj nagy része úgyis lecsordogál a gyümölcsre, hogy ami így a fűszeres vajban párolódik, karamellizálódik.

A crumble nemcsak almával, hanem bármilyen gyümölccsel működik, vagy az almához keverhető más szezonális vagy friss gyümölcs is, nagyon finom akár bogyósokkal, akár barackkal vagy meggyel, de kétségtelenül az almás változat a legkedveltebb, és a hűvösebb, télies hónapokban főként az almás változatot készítik.

A morzsát érdemes fűszerezni, ettől még izgalmasabb, melengetőbb lesz a desszert: a klasszikus „almás fűszer”, a fahéj mellett érdemes egy kis gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót és kardamomot is adni a morzsás keverékhez, a karamellizálódó alma és a vaj illatával keveredve mennyei illatok lengik majd be a konyhát.

A fűszeres almás crumble önmagában is nagyon finom, de ha igazán jót akarunk, akkor egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk, még melegen, mert a hideg és a meleg, illetve a fűszeres alma, a ropogós morzsa és a selymes vaníliafagyi kontrasztja elképesztően zseniális!

Almás crumble fűszeres morzsával, vaníliafagyival

Hozzávalók:

  • 5 szép savanykás alma
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • diónyi vaj

A morzsához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 evőkanál zabpehely
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 3 szem kardamom kikapart és összetört magjai

A tálaláshoz:

  • vaníliafagylalt

Elkészítés: Egy pitetálat alaposan, vastagon kikenünk vajjal. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és belekockázzuk a kivajazott pitetálba. Ráreszeljük a citrom héját, meglocsoljuk a citrom levével, megszórjuk egyenletesen a barna cukorral.

A morzsához a lisztet elkeverjük a fűszerekkel, a cukorral és a zabpehellyel, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és ujjbeggyel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd egyenletesen az almára halmozzuk.

A pitetálat 180 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük, míg a morzsa szépen megpirul.

Melegen vagy langyosan tálaljuk, vaníliafagyi társaságában, és bezsebeljük az elismeréseket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.