Írd be, mit keresel:

A mindenre jó sütőtök

A sütőtök a hűvös hónapok nagy ajándéka: rendkívül egészséges, nagyon sokféle módon felhasználható, remekül fűszerezhető, ráadásul kimondottan olcsó alapanyag.

Cookta - 2024.02.06.
A mindenre jó sütőtök

A téli és a kora tavaszi időszakban viszonylag kevés friss zöldség, valódi vitaminforrás áll rendelkezésre, főleg akkor, ha a helyi alapanyagokat részesítjük előnyben. A sütőtök egyike lehet az egészséges téli alapanyagainknak, nemcsak sütve és főve, de akár nyersen is fogyaszthatjuk, ha érettebb, édesebb példányt sikerül vásárolnunk.

Milyet vásároljunk?

Mindig feszes és fényesebb, ép héjú sütőtököt válasszunk, minél sárgábbat. Ha kockázva vagy felvágva vesszük, ellenőrizzük, hogy a fólia alatt nincs-e puhább, nyálkásabb rész – ez hamar romlásnak indulhat, nem érdemes ezt választani. Az egészben vásárolt tök hetekig eltartható hűvös helyen. A hosszúkás, körte formájú kanadai sütőtök általában sokkal édesebb, és könnyebben is kezelhető, mint a hagyományos hatalmas, gömbölyű sütőtök.

A sütőtök előkészítése

Ez a legmacerásabb dolog a sütőtökkel kapcsolatban. Mivel feszes és kemény a húsa, vastag a héja, így nehéz a feldarabolása, de azért nem ördöngösség. Érdemes a kanadai tökkel kezdeni, ez kisebb és könnyebben vágható, hámozható. A félbevágott tök magjait egy kanállal érdemes kikaparni, a hámozáshoz pedig egyszerűen zöldséghámozót használjunk: praktikusabb ebben az esetben, mint a kés, és kevésbé balesetveszélyes.

Sütőtök sütve-főzve

Sokan esküsznek arra, hogy a sütőtököt érdemes mindig megsütni, még akkor is, ha levest főzünk majd belőle, mert a sütőtök természetes cukortartalma a sülés során karamellizálódik, így nagyon finom, igazán édes alapanyaggal dolgozhatunk tovább. Ugyanakkor tény az is, hogy a sütés elég hosszadalmas és sok energiát használunk el hozzá, míg főzve 10-15 perc alatt megpuhul, pl. leveshez. Talán az a tökéletes megoldás, hogy amikor amúgy is sütnénk egy tepsi süteményt vagy valamilyen főételt, egy külön tepsin betolunk mellé egy nagy adag sütőtököt.

Receptek sütőtökkel >>

Kedvenceink:

Sütőtökös tócsni >>

Sütőtökös gofri >>

Sütőtökös turmix >>

Sütőtökös zabkása >>

Sütőtökös hummusz >>

Milyen fűszerek illenek a sütőtökhöz?

Gyakorlatilag bármilyen fűszerrel jól harmonizál, de legjobb barátai a szerecsendió, a kardamom, a kakukkfű, a curry, kókusztejjel és kókusszal is fantasztikus, de a narancs, a fahéj, a csillagánizs, a vanília és szegfűszeg is jól illik hozzá. Mindenképpen érdemes kipróbálni tökmagolajjal is, de ezt már csak tálaláskor kínáljuk a sütőtökös sós fogás mellé.

Egészséges sütőtök

Narancssárga színe árulkodik arról, hogy – a sárgarépához hasonlóan – bővelkedik béta-karotinban, ami a szervezetünkbe jutva A-vitaminná alakul át. Magas a C- és E-vitamin-tartalma, valamint kiemelkedő vastartalma miatt nőknek különösen ajánlott. A sütőtök nagyon könnyen emészthető alapanyag, ezért adják kisbabáknak is a hozzátáplálás idején, és jótékonyan hat az emésztésre, tisztít is magas rosttartalmának köszönhetően. 100 g sütőtök energiatartalma kb. 80 kcal.

Tudtad?

A paprikához, a paradicsomhoz és a burgonyához hasonlóan a sütőtök is Amerikából származik, egészen pontosan Közép- és Dél-Amerikából, ahol az indiánok egyik kedvelt étele volt. Hamar elterjedt Európában, mivel igénytelen, viszont szapora és tartalmas táplálék.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.