Írd be, mit keresel:

Sajtos-fokhagymás zsemle – ropogós héjjal, puha béllel

Nehéz dolga van annak, aki tisztességes zsemlét szeretne felkutatni. Mostanság valahogy a legigénytelenebb péksüteménynek számít, és leszámítva néhány lelkes kézművespékséget, lehetetlen ehető darabbal találkozni. Ezen most gyorsan változtatunk!

Cookta - 2024.02.08.
Sajtos-fokhagymás zsemle – ropogós héjjal, puha béllel

A legtöbb bolti zsemle azonnal morzsálódik, teljesen felfújt, tartalmatlan micsoda, ha pedig zsacskóba kerül, gumis állagot vesz fel. Pedig a zsömle semmivel sem érdemelne kevesebbet, mint egy kenyér, hiszen kenyér ez is, csak mini. Ráadásul ideális szendvicsnek – félbevágva és megtöltve –, és aki szereti a ropogós héjat, annak még kedvezőbb is lehetne, mármint ha a zsemle jó lenne.

Amíg nem ismerik fel a pékek a zsemlék szörnyűséges minőségét, nincs más választásunk, mint otthon sütni. És ha már így döntünk, nem adjuk alább egy istenien ropogós héjú, puha belű, sajttal és fokhagymával gazdagított zsemlénél, ami a tésztába dolgozott vajnak és reszelt sajtnak köszönhetően isteni puha belül – sokáig az is marad. Vagyis maradna, mert sok ideje nem lesz, mielőtt elpusztítaná mindet a család.

Remek szendvicsnek munkahelyi vagy iskolai uzsonnára, tízóraira, frissen elég hozzá egy kis vaj, de ha pici golyókká formázva sütjük – rövidebb ideig, mint a receptben –, akkor vendégvárónak is ideális!

Sajtos-fokhagymás zsemle

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 tojássárga
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma

A tetejére:

  • 1 egész tojás
  • szezámmag, köménymag vagy reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítés: A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáreszeljük a sajtot és a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, elkeverjük. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk a tojássárgával és megolvasztott, de nem meleg vajjal, és kézi robotgéppel, dagasztófejjel szép simára kidolgozzuk. Bucivá formázzuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1 óra alatt megkelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre tesszük, finoman átdolgozzuk, és ízlés szerint 8 vagy 10 részre osztjuk. A tésztadarabokat zsemlévé formázzuk úgy, hogy körkörösen a széléről a közepébe nyomkodjuk a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól távolabb. A konyharuhával letakarva még 20-25 percet kelesztjük.

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. A zsemléket lekenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint szezámmaggal vagy köménymaggal, akár más magokkal vagy reszelt sajttal, és légkeverésre állítva a sütőt kb. 20-22 perc alatt megsütjük az ilatos sajtos zsemléket.

Ez is érdekelhet:

Házi tejes zsemle >>

Mindenmentes zsemle rekordidő alatt >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.