Írd be, mit keresel:

Tökmagos-rozsos kenyér és egy ellenállhatatlan melegszendvics

A kenyérsütés neked is menni fog! És jobb is, mint a bolti…

Cookta - 2017.02.14.
Tökmagos-rozsos kenyér és egy ellenállhatatlan melegszendvics

Az utóbbi időben kísérleteztem itthon a kenyérsütéssel. Az ok roppant egyszerű volt, egyrészt azt gondoltam, ez nekem is mehet, másrészt elfelejtettem kenyeret venni, és lusta voltam megint lemenni a boltba. 

A legújabb gyönyörűségem egy rozsos kenyér, amit tökmaggal és tökmagolajjal gazdagítottam, nagyon finomra sikerült, és tényleg nem ördöngösség az elkészítése, úgyhogy megosztom a receptet. Sőt, megosztok egy zárt pirítós, vagyis toast (tószt) receptet is, amihez hasonlót nemrég láttam egy főzős csatornán, és én is elkészítettem.

Remélem, nektek is tetszik, pont olyan finom volt, mint amilyennek kinéz. 🙂

Tökmagos-rozsos kenyérke

Hozzávalók:

  • 35 dkg BL80 liszt (kenyérliszt)
  • 15 dkg rozsliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • 2 evőkanál tökmag
  • 1 dl joghurt
  • + kevés liszt a formához

 
Elkészítés: A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Mikor felfutott, összedagasztjuk a többi hozzávalóval. Langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. 

Ekkor ismét átgyúrjuk, egy kb. 10 x 20 cm-es cipóformát kilisztezünk (ha teflon, akkor nem kell). Ebben ismét megkelesztjük a formára igazított kenyérkét. A tetejét megvágjuk, és 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Forrás:
Hajós Ágnes

Toast brie sajttal és szárított sonkával

Hozzávalók 1 szendvicshez:

  • 2 nem túl vastag szelet tökmagos kenyér
  • 5 dkg brie sajt (vagy camembert)
  • 3-4 szelet prosciutto vagy angolszalonna
  • kevés vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj

 
Elkészítés: Az olívaolajat serpenyőbe öntjük, felhevítjük. Beletesszük a sonkát és egy szelet kenyeret megvajazva, vajas felével lefelé. Míg a sonka sül, a sajt felét rácsipkedjük a kenyérre, majd rátesszük a sonkát. Erre a sajt másik felét, majd a következő megvajazott kenyeret, vajazott felével felfelé. Lapáttal összenyomjuk az egészet, és mikor az alsó réteg sajt megolvad, a lapáttal egy határozott mozdulattal megfordítjuk, azt is kicsit lenyomjuk, és az alsó kenyeret is ropogósra sütjük. 

Kettévágva tálaljuk, azonnal fogyasztjuk.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.