Írd be, mit keresel:

Polentapizza vagy puliszkalepény

A kukoricadara méltatlanul mellőzött és lenézett alapanyag nálunk, pedig kimondottan olcsó és gyors, ráadásul gluténmentes és remekül variálható. Erdélyben és Olaszországban gyakran készítik viszont, érdemes tőlük ellesni néhány ötletet.

Cookta - 2024.02.22.
Polentapizza vagy puliszkalepény

Az alaprecept igazi villámfogás: vízben vagy tej és víz keverékében folyamatos keverés mellett pár perc alatt megfő a finomabbra darált kukoricadara, vagyis a puliszka, amit kis tejföllel, sajttal, esetleg túróval vagy juhtúróval megpakolva azonnal kanalazhatunk is.

A puliszka jellegzetessége, hogy míg melegen puha és krémes, addig kihűlve vagy sütve megszilárdul, így remek alapja lehet egy lepénynek, amit ízlés szerinti feltétekkel gazdagíthatunk. Ideális maradékok felhasználására, bármilyen pizzára valóval megrakhatjuk, legyen az karikázott kolbász, szalámi, sonka, egy kis bacon, de párolt spenót vagy gomba is tökéletesen illik hozzá, sőt, akár a maradék pörkölt vagy bármilyen húsos ragu felhasználható hozzá. A lényeg, hogy jó sok sajt kerüljön a tetejére!

Az alábbi alaprecept minimálváltozat, csak sajt és egy kis koktélparadicsom került a polentapizza tetejére, de a hűtőnk kínálata és ízlésünk szerint felturbózható, így is kiadós és tartalmas, húsmentes és gluténmentes finom fogás, ami egy nagy adag salátával ideális gyors ebéd vagy vacsora.

Polentapizza vagy puliszkalepény

Hozzávalók:

  • 5 dl víz
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 20 dkg aprószemű kukoricadara
  • reszelt szerecsendió
  • só, bors

Valamint:

  • 1 evőkanál vaj
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 8-10 szem koktélparadicsom

Elkészítés: A tejet és a vizet egy lábasba öntjük, felmelegítjük, sózzuk, hozzáadjuk a vajat, majd amikor felolvadt, folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük 2-3 perc alatt. Frissen őrölt borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, összekeverjük.

Kivajazott sütőtálba öntjük, elsimítjuk, a tetejét kirakjuk a felezett vagy egész koktélparadicsommal, egyenletesen megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben 10 percet sütjük.

Szeletelve vagy cikkekre vágva, sok friss salátával tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.