Előfordul, hogy édességre vágyunk, de nincs kedvünk bajlódni a sütéssel, vagy biztosra akarunk menni egy sütés nélküli egyszerű és finom desszerttel. Ilyenkor jönnek jól a különféle hűtős édességek, a sütés nélküli túrótorták, sajttorták, joghurtos és krémes finomságok.

Bármilyen krémet készítsünk is, legfontosabbak a biztos alapok, vagyis a sütink, tortánk alapja. Ehhez a leggyakrabban darált kekszet használunk, amit vajjal összedolgozunk, és kapcsos tortaforma aljába nyomkodunk, majd egy kis ideig – míg a krémet elkészítjük – a hűtőben pihentetjük, hogy kellően összeálljon. Ez még kevés neki a tökéletességhez, majd a krém nedvességtartalma is segíteni fog.

A vajaskeksz mellett azonban sok izgalmas és jól használható alapanyagot találunk, amivel érdemes akár kombinálni, akár magában kipróbálni. Egyre népszerűbb az omlós zabkeksz, ami kicsit rágcsásabb állagot ad a sütinek, de remekül használható a babapiskóta is, akár egészben, akár morzsolva. Ha van maradék mézeskalácsunk vagy bármilyen teasüteményünk, remekül bevethetőek, de kétszersült, müzli, corn flakes, puffasztott rizs, sőt pattogatott kukorica ia nagyon jól használható süteményalapnak.

A legegyszerűbb, ha egy késes robotgépben összetörjük, morzsásítjuk a kiválasztott alapanyagot, de gép híján egy tiszta hűtőzacskóba is tehetjük, és húsklopfolóval vagy sodrófával könnyen összetörhető a legtöbb keksz. Az alapmorzsánk gazdagítható darált vagy aprított dióval, mandulával, mogyoróval, esetleg kókuszreszelékkel, utána pedig jöhet a kötőanyag, vagyis ami a morzsát összefogja. A leggyakrabban ez olvasztott vaj, de itt is van lehetőség egy kis variációra – a vajat keverhetjük egy kis olvasztott csokoládéval, Nutellával vagy mogyoróvajjal.

Ami az arányokat illeti, egy klasszikus 25-26 centis kapcsos tortaformához 20 dkg darált kekszhez és 8-10 dkg olvasztott vajra van szükség, amit először alaposan összekeverünk, majd a formába öntjük, és kanál hátával vagy kézzel alaposan lenyomkodunk. Mehet a hűtőbe, míg elkészítjük a krémet.

A krém lehet bármilyen puding, édes mascarpone vagy túrókrém, de ha joghurtos vagy tejszínes tölteléket szeretnénk, akkor érdemes egy kis zselatint is adni hozzá, ami megfelelően összetartja, és így az alap sem ázik el. 

Mutatunk néhány ötletet:

Meggyes-csokis mascarponekrém >>

Csokis és kókuszos krém >>

Mascarponés málnahab >>

Lemon curd (angol citromkrém) >>