Írd be, mit keresel:

Sárgaborsó újra felfedezve, illatos curryvel

Mostohán bánunk a hüvelyesekkel, pedig nagyon egészségesek, jól eltarthatók, rendkívül jó növényi fehérjeforrás mind. A sárgaborsó pedig – feltehetően a katasztrofális menzás emlékeink miatt – szinte sosem kerül terítékre. Egy currys recepttel most igyekszünk meghozni hozzá a kedvet!

Cookta - 2024.02.23.
Sárgaborsó újra felfedezve, illatos curryvel

A sárgaborsó és a felesborsó nem más, mint a borsó héjától megszabadított és szárított formája. A babhoz és a lencséhez hasonlóan gazdag ásványi anyagokban, kálium, kalcium, magnézium, cink, foszfor, mangán és vas is van benne, valamint remek B-vitamin-forrás, így a tavaszi fáradtság, téli fáradékonyság ellen is hatékony. Nemcsak rostokban, de fehérjében is gazdag, segíti az emésztést, vérnyomáscsökkentő és keringést javító hatása is ismert, sőt méregtelenítőként is ajánlja a népi gyógyászat.

Ha ez nem lenne elég, akkor azzal érvelünk tovább, hogy kimondottan olcsó, gyorsabban megfő, mint a lencse vagy a bab, ráadásul a gluténmentes étrendbe is könnyedén beilleszthető, mert nem szükséges hozzá semmilyen rántás vagy lisztféle a sűrítéshez. Mivel nincs héja, ezért könnyen szétfő, és így önmagát sűríti, a hozzáadott víz mennyiségétől függően lehet egész sűrű főzelék állagú, vagy akár akár hígabb, mint egy krémleves.

A sárgaborsó nagyon jól fűszerezhető, a magyaros, a mediterrán, de az egzotikus ízvilág is nagyon jól áll neki. Most egy indiai currys változatot hoztunk, náluk nagyon népszerű mindenféle hüvelyes fűszeres ragunak, dahlnak elkészítve. Önmagában vagy pitakenyérrel is nagyon tartalmas, laktató fogás, de hússal is tálalható, ha valaki úgy kívánja.

Sárgaborsó-dahl

Hozzávalók: 

  • 30 dkg sárgaborsó
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 2 evőkanál curry
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál római kömény
  • diónyi friss gyömbér
  • 1/2 citrom leve
  • kevés olívaolaj
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem vagy koriander

Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát, a meghámozott gyömbért és a paradicsomot apróra kockázzuk.

Egy lábosban 2-3 evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, átforgatjuk, hozzáadjuk a fűszereket, ezekkel is átkeverjük, majd mehet bele a sárgaborsó, felöntjük bőséges vízzel, sózzuk, borsozzuk, és ha felforrt, közepes láng mellett, időnként megkeverve kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot.

Megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesítjük, hozzákeverjük a citrom levét, és finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.