A krumplis tészta mindenkinek gyerekkori kedvenc, legyen az szilvás gombóc vagy mákos nudli, amolyan igazi nagymamaféle otthonos finomság. Igazából egyszerű és igen pénztárcabarát, egy tartalmasabb leves után tökéletes második.

Ha van maradék főtt krumplink, akkor nagyon gyorsan elkészíthető, ha a krumplit meg kell főzni, akkor kicsit több időt vesz igénybe a készítése, a krumpli főzése és kihűtése miatt. A jó krumplis tészta titka ugyanis az, hogy hideg tört krumplival dolgozzunk, így alig kell hozzá liszt, nem lesz tömör és rágós. A meleg, még vizesebb krumpli sok lisztet vesz fel, ezért érdemes leszűrés után azonnal összetörni, és kiterítve hűlni és szikkadni hagyni.

A nudlikészítésnél a „macerát” csak a tészták sodrása jelenti, ami tényleg kicsit pepecs, de van rá más, gyorsabb alternatíva. Ha egy kicsit lágyabbra hagyjuk a tésztát, ami kimondottan jót tesz neki, akkor habzsákból is kinyomhatjuk a forró vízbe, csillagcsőrös fejjel pedig nagyon mutatós kis nudlikat kapunk. Amellett, hogy szépségesek, a barázdált felületen jobban megtapad az olvasztott vaj és a cukros mák, és nagyon, de nagyon finom!

Mákos nudli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli 
  • kb. 20 dkg liszt 
  • 2 tojás 
  • 3 evőkanál vaj 
  • só 

Valamint:

  • 8 dkg vaj 
  • 20 dkg darált mák 
  • 10 dkg porcukor 
  • reszelt citromhéj

Elkészítés: A krumplit megmossuk, és héjában megfőzzük. Ha puhák, leöntjük róluk a vizet, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, krumplinyomóval összetörjük, és egy vágódeszkán vagy gyúródeszkán hűlni hagyjuk.

A tojásokat egy tálba ütjük, villával felverjük. 2 evőkanál vajat felolvasztunk. A kihűlt tört krumplihoz adjuk a tojást és a vajat, sózzuk, összekeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy puha, krémes tésztát kapjunk.

Egy fazékban bő vizet forralunk, sózzuk. A krumplis tésztamasszát egy habzsákba szedjük, akár több adagban, egyszerre ne tegyünk bele túl sokat, mert csak egy kézzel tudunk vele foglalkozni, és egy késsel vagy ollóval felvértezve kezdjük el a tésztát a forró vízbe nyomni, 3-4 centinként elvágva. Kis gyakorlattal nagyon egyszerű és szapora! 

A nudlikat addig főzzük, amíg feljönnek a víz színére, majd szűrőkanállal kiemeljük, és olvasztott vajjal összeforgatjuk.

A darált mákot a porcukorral és reszelt citromhéjjal (de narancshéjjal is nagyon finom!) összekeverjük, gazdagon meghintjük a vajas nudlikat, de kínálhatunk egy kis lekvárt is pluszban hozzá.