A mangó fantasztikus gyümölcs, nagyon izgalmas, fűszeres íze már kis mennyiségben is egzotikussá varázsol turmixot, salátát, pohárkrémet... Ráadásul emellett nagyon egészséges, Indiában például szent gyümölcsként tartják számon, nem véletlenül.

Bár nekünk egzotikus gyümölcsnek számít, ami csak pár éve jelent meg tartósan a hazai piacon, valójában az egyik legelső termesztett gyümölcsünk. Indiában 5000 éve nemesítgetik, termesztik és fogyasztják. A mangó különösen gazdag jótékony rostokban, és kutatások azt is igazolják, hogy természetes probiotikumokban gazdag, ami segít megőrizni vagy épp helyreállítani a bélflóra egészséges működését. 

Már ránézésre is sejthető narancssárga színe alapján, hogy az egyik legfontosabb alkotóeleme az erős antioxidáns hatású béta-karotin. Emellett sok benne a pektin, ez a vízben oldódó rostanyag pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét, szabályozza a vércukorszintet, így segít megelőzni a cukorbetegséget a rendszeres fogyasztása. A tökéletesen érett és illatos mangó rengeteg C-vitamint tartalmaz, de jelentős mennyiségű káliumot is, ami segít a vérnyomás szabályozásában.

Jó tudni, hogy a karotin akkor szívódik fel a legjobban a szervezetben, ha zsiradékkal fogyasztjuk: ez lehet például görög joghurt, amivel elkeverhetjük a turmixolt vagy apróra vágott mangót, vagy belecsempészhetjük csirkemellel gazdagított salátába, kis olívaolajjal meglocsolva. Pépesített mangót egyébként különféle húspácokba is érdemes belekeverni, mert természetes húspuhító hatása is van.

A mangó utóérő gyümölcs, akkor a legfinomabb, ha már nagyon illatos, bőre sima, feszes és ruganyos. Konyhapulton vagy gyümölcskosárban, szobahőmérsékleten néhány nap alatt tökéletesre megérik, de érdemes naponta ellenőrizni, hogy a legjobb pillanatban tudjuk elfogyasztani. Ehhez mutatunk is recepteket:

Mangós chiapuding >>

Tápiókapuding mangóval >>

Mangó lassi >>