A répatorta igazi sikerdesszert, finoman fűszeres, könnyen elkészíthető és sokáig friss és puha marad, egy kis krémsajtos habbal tálalva pedig egészen ünnepi desszertté avanzsálhat.

A jó répatorta lényege az állaga: ne legyen túl sűrű, ne száradjon ki, de belül is átsüljön. Ehhez legideálisabb, ha minitortának sütjük: így egyrészt csinosabb, másrészt nem szárad ki a megvágott felület, nem mellesleg gyorsabban és biztosan átsül a tészta.

A klasszikusnak tartott répatortába kerül dió és mazsola, valamint fahéj, de természetesen rengeteg módon variálhatjuk, és úgy jó, ha mindenki a saját ízlésére formálja. Készíthetjük gyömbérrel, mézeskalács-fűszerkeverékkel, szegfűszeggel, szerecsendióval vagy reszelt narancshéjjal fűszerezve, a tésztát gazdagíthatjuk mandulával, mogyoróval, kókusszal, csokidarabokkal és bármilyen aszalt gyümölccsel. A liszt kiváltható finomra darált zabpehellyel, ha valaki lisztmentesen szeretné elkészíteni.

A répatorta önmagában is nagyon finom egy bögre tejjel, teával vagy tejeskávéval, de érdemes krémsajtos habbal koronázni, amit akár vaníliával, akár citrommal ízesíthetünk.

Répatorta-muffin

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg barnacukor
  • 3 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg reszelt sárgarépa
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

A tetejére:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 3 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a barnacukrot, és habosra keverjük. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a gyömbérrel összekeverjük, a felét a tojásos alaphoz adjuk, elkeverjük, majd a finomra reszelt sárgarépa fele következik, ezzel is elkeverjük, majd a maradék lisztes keveréket, végül a maradék répát is hozzákeverjük a durvára vágott dióval és a mazsolával. 

A masszát papírkapszlikkal bélelt muffinformába kanalazzuk, majd 190 fokos sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsütjük. 

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a tetejére a krémet.

A krémhez a tejszínhabot felverjük. A mascarponéhez adjuk a vaníliás cukrot, habosra keverjük, majd 2-3 kanál tejszínhabbal fellazítjuk, végül az összes habot hozzáadva finoman összeforgatjuk.

A mascarponés-tejszínes krémet habzsákba töltjük, és a kihűlt muffinok tetejére ízlés szerinti formában habot nyomunk. Barnacukorral, durvára vágott dióval vagy reszelt sárgarépával ízlés szerint megszórhatjuk.