Elképesztően népszerű sütemény a brownie – titka a csokoládé, és hogy rém egyszerű elkészíteni.

Kezdők is bátran nekiállhatnak ennek a csupacsoki amerikai sütinek, tulajdonképpen elronthatatlan, percek alatt összeállítható, nem kell keleszteni, nyújtani, tölteni, ráadásul jól variálható: gazdagítható fűszerekkel, magokkal, gyümölcsökkel is.

A lényeg a jó minőségű csokoládé és a vaj, ezeket kell összeolvasztani, majd tojással, cukorral és liszttel elkeverni, tepsibe önteni, megsütni. Ennyi, tényleg ennyi! Egyetlen titok van csupán: nem szabad túlsütni, fontos, hogy a belseje egy kicsit ragacsos maradjon. Van, aki sütőpor nélkül készíti, állítólag az eredeti receptben sem volt: véletlenül kimaradt, amitől nem emelkedett meg a tészta kellőképpen, csúf lett, ámde nagyon finom.

Forrás:
Hámori Zsófia

A brownie (szerintünk) langyosan a legfinomabb, egy gombóc vaníliafagyival kísérve, de jól illik hozzá egy kis málnapüré vagy forró meggyragu is. Hidegen sem rossz persze, ilyenkor egy kávé vagy pohár tej a tökéletes kiegészítője – akár uzsonnára, akár reggelire. 

A csokihoz – így a brownie-hoz is – tökéletesen passzol egy csipet csili, megbolondítható egy kevés kardamommal vagy fahéjjal, mehet bele aprított mandula, mogyoró vagy dió is, kellemes ráharapni benne a ropogósabb darabokra. Aki szereti a tömény édességeket, meglocsolhatja a tetejét karamellel, vagy dobálhat a tésztába fehércsokidarabkákat.

Brownie szőkén
A brownie szó maga barnácskát jelent, ami adódik a csokoládé mélybarna színéből. De létezik fehércsokiból készült változat is, ennek blondie, vagyis szőkécske a neve.

Forrás:
Hámori Zsófia

Brownie – alaprecept egy kis mogyoróval

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 33 dkg barnacukor
  • 4 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • csipet só
  • 10 dkg pirított, durvára vágott mogyoró vagy mandula

Elkészítés: Gőz felett addig olvasztjuk az étcsokoládét a vajjal, amíg bársonyosan sima és egynemű lesz.

A tojásokat és a cukrot habosra keverjük, majd ebbe keverjük az olvasztott vajas csokoládét, a tejfölt, a vaníliát és a mogyorót.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

A lisztet összekeverjük a sütőporral és pici sóval, majd fokozatosan adagolva keverjük a tojásos masszába.

Forrás:
Hámori Zsófia


Kivajazunk és lisztezünk – vagy sütőpapírral kibélelünk – egy 20x30-as tepsit, beleöntjük a masszát.

Forrás:
Hámori Zsófia

170 fokon sütjük 20 percig, majd alufóliával lefedve további 10 percig. Akkor jó, ha a teteje dermedt, de belül még remegős.

Felvágás előtt hagyjuk kissé kihűlni.

Forrás:
Hámori Zsófia