Vannak méltatlanul mellőzött állati testrészek, amiket maximum levesfőzéshez használnak, ilyen a pulykaszárny is, meglehetősen érdemtelenül, mert nagyon finom, ráadásul tényleg pénztárcabarát.

Szeretek nem túl népszerű alapanyagokat is használni, és párszor, mikor az átlagosnál is kedvezőbb volt az ára, vettem pulykaszárnyat is. Csak pozitív dolgokat tudok írni róla. Nagyon jó az íze, nem száraz, mint alapjában a pulyka húsa, a rajta lévő bőrt pedig isteni ropogósra lehet sütni.

Forrás:
Hajós Ágnes

Fokhagymával tűzdelt pulykaszárny sült zöldségekkel és pecsenyeszósszal

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 db pulykaszárny
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál sültcsirke-fűszer
  • 20 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré

A körethez:

  • 3 zsenge cukkini
  • 4 paradicsom
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

 
Elkészítés: A pulykaszárnyakat a forgóknál kettévágjuk, hegyes késsel több helyen 3 cm mélyen megszúrjuk. A fokhagymákat megpucoljuk, ha nagyok a gerezdek, hosszában kettőbe-háromba vágjuk, a lyukakba tömködjük. 2 nagy evőkanál vajat felolvasztunk, összekeverjük a fűszerkeverékkel, majd alaposan bedörzsöljük vele a szárnyakat. 

Egy tepsi alját kikenjük olívaolajjal, belefektetjük őket, egy ujjnyi vizet aláöntünk, alufóliával befedjük. 170 fokos sütőben kb. 1,5 órát sütjük-pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük a húsok bőrét. 

Mikor kész, kivesszük a szárnyakat, a tepsit alacsony lángra fektetjük, kanállal óvatosan megpróbáljuk felkapirgálni a pörcöket. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét és egy evőkanál vajat, majd mártásos tálba szűrjük.

A cukkiniket ferdén 1 cm-es, a paradicsomokat 2 cm-es karikákra szeljük. 1 dl olívaolajba nyomjuk a 2 gerezd fokhagymát, teszünk bele fél mokkáskanál sót és őrölt borsot. Teflon- vagy grillserpenyőt hevítünk, a szeletelt zöldségeknek az egyik felét bekenjük a fűszeres olajjal, belefektetjük. Miközben sülnek, a felfele levő felüket is megkenjük az olajjal, majd megfordítva készre sütjük.

A húst és a zöldséget tányérra téve, a mártást kis tálkában mellette kínáljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes

 
Pulykaszárny tejszínes gyümölcsmártással és sajtfelfújttal

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 db pulykaszárny
  • 2 kávéskanál turbolya
  • 2 kávéskanál lestyán
  • 2 kávéskanál borsikafű
  • 2 dl rozé
  • só, bors
  • olaj

A gyümölcsszószhoz:

  • 1 nagy alma
  • 1 nagy őszibarack
  • szegfűszeg, fahéj
  • folyékony édesítő
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 kávéskanál étkezési keményítő
  • 1/2 citrom leve

A sajtfelfújthoz:

  • 10 dkg emmentáli vagy más zsíros sajt
  • 3 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • só, bors

 
Elkészítés: A szárnyakat kettévágjuk, a fűszereket és 3 evőkanál olajat összekeverjük, a bőrét alaposan bedörzsöljük vele. Előmelegítjük 170 fokra a sütőt, egy tepsibe fektetjük a szárnyakat. Alájuk öntjük a bort és annyi vizet, hogy összesen 1 ujjnyi legyen. 2 órát sütjük, közben többször meglocsoljuk a pecsenyelével, esetleg párszor meg is fordíthatjuk.

A szószhoz a gyümölcsöket kockára vágjuk, szegfűszeggel, fahéjjal és egy darab citromhéjjal feltesszük főni. Az étkezési keményítőt összekeverjük a tejszínnel és 1 dl vízzel. Ha már kicsit megpuhultak a gyümik, besűrítjük a levét a keményítős tejszínnel. Belenyomunk pár csepp citromlét, és a folyékony édesítőt ízlés szerint adagoljuk.

A felfújthoz a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A megolvasztott vajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, besűrítjük. A tűzről levéve egyenként belekeverjük a tojássárgákat, 8 dkg sajtot, sózzuk, borsozzuk. Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. 

6 szufléformát vajjal kikenünk, kilisztezünk. Beletöltjük a tojásmasszát. Egy tepsibe állítgatjuk őket, majd a formák feléig felöntjük forró vízzel. 180 fokon 25–30 percig sütjük, míg a teteje megemelkedik és halvány barnás színt kap. 

A sütőből kivéve rászórjuk a maradék sajtot, majd azonnal tálaljuk a hússal és a gyümölcsszósszal.