Írd be, mit keresel:

Baghrir, az 1000 lyukú palacsinta

Az arab konyha egyik különlegesen finom fogása az ezerlyukú palacsinta, ami Marokkóban és Algériában nagy kedvenc. A könnyű, puha tésztát rengeteg kis luk pettyezi, ez teszi különlegessé és ellenállhatatlanná.

Cookta - 2017.03.16.
Baghrir, az 1000 lyukú palacsinta

Ez az arab palacsintaféle az élesztőnek és a sütőpornak köszönheti könnyedségét, számunkra szokatlan módon mindkettő kell belőle a baghrirba. A tészta alapja búzadara és liszt keveréke, valamint víz, így laktózérzékenyeknek is remek választás lehet. Az elkészítése nagyon egyszerű, csak arra érdemes figyelni, hogy a bekeverés és a sütés között a megfelelő ideig pihentessük a tésztát, mert így lesz kellően könnyű és lukacsos a palacsintánk.

Nagy előnye a tésztának, hogy turmixgépben összeállítható, így igazán sima, selymes és kidolgozott lesz. Süthetünk belőle kisebb vagy nagyobb palacsintát is, ahogy szeretjük. Hagyományosan sziruppal meglocsolva tálalják, mert a lukacskákon át jól beszívja a tészta, de természetesen dzsemmel, Nutellával vagy túrókrémmel is kínálhatjuk.

Baghrir – 1000 lyukú arab palacsinta

Hozzávalók:

  • 22,5 dkg búzadara
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál szárított porélesztő
  • 6 dl víz

A sziruphoz:

  • 2,5 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz

Elkészítés: A szárított élesztőt egy tálkába tesszük, hozzáadunk egy kevés langyos vizet, és hagyjuk 5 percet, hogy felhabosodjon.

A búzadarát, a lisztet, a sót, a vaníliás cukrot és a sütőport turmixba tesszük, és szárazon összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a vizet, és simára turmixoljuk. A masszát átöntjük egy tálba, lefedjük, és 30 percet pihentetjük.

Közben a sziruphoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet és a narancsvirágvizet, összekeverjük, majd egy tálkába öntve félretesszük tálalásig.

Egy palacsintasütőt vékonyan kivajazuk, és amikor jó forró, merőkanálnyi tésztát öntünk bele. Ahogy sül, megjelennek bene a kis lukak. Akkor jó, ha az alja már szép színű – nem kell megfordítani. Tányérra csúsztatjuk vagy lapáttal kiemeljük, és süthetjük a következőt.

A lukacsos palacsintákat a sziruppal meglocsolva tálaljuk – vagy ízlés szerint bármilyen édes krémmel, mártással.

A recept elkészítésének folyamatát részletesen követhetitek az alábbi videón:

Objektum doboz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.