A pizza valami varázslatos dolog, nem lehet nem szeretni, muszáj néha elcsábulni. De hogy ne nyomasszon a benne lévő szénhidrát, csalhatunk egy kicsit.

Szigorú értelemben nem is pizza, mert nem tészta az alapja, hanem cukkini, de formára és hangulatra, de még ízre is pizzás, és mivel a cukkini az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú zöldség, így tényleg jóval diétásabb, mint az „igazi”. Nagy előnye még, hogy elképesztően egyszerű és gyors – eleve nem kell bajlódni a tészta dagasztásával, kelesztésével, nyújtásával, elég a cukkinit felszeletelni.

Amellett, hogy egészségesebb és diétásabb, mint a tésztás változat, nagyon mutatós is, egy csajos bulin például ideális lehet, de gyors ebédnek, vacsorának, vendégvárónak is szuper. Ráadásul még a gyerekek is megeszik, akik amúgy nem rajonganak a zöldségekért. 

Készíthető sokféle feltéttel, szinte bármi mehet rá a sajt mellett: paradicsomszósz vagy pesto, esetleg fokhagymás tejföl alapnak, arra kis sonka, kolbász, szalámi, kukorica vagy tonhal, olajbogyó vagy kapri – mindegyikkel finom.

Cukkinis minipizzák

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 1/2 konzerv hámozott egész paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 kávéskanál szárított oregánó
  • só, bors
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 szál vékonyka kolbász (vagy ízlés szerint sonka, szalámi stb.)
  • olívaolaj

Elkészítés: A cukkinik két végét levágjuk, majd félcentis szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 

A paradicsomot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomot, az oregánót és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel krémesítjük. 1-1 teáskanálnyit teszünk a cukkinikarikákra, kicsit elkenjük, majd mehet mindegyikre egy adag reszelt sajt, valamint 1-2 karika kolbász (vagy tetszőleges feltét). Kevés olívaolajjal megcsepegtetjük.

180 fokos sütőbe toljuk, légkeverésen 10 percig sütjük, majd grillfokozaton 2–3 perc alatt kissé rápirítjuk a sajtot.

Azon melegében tálalhatjuk, akár egy adag salátát is kínálhatunk hozzá.