Írd be, mit keresel:

Mennyei mákos mini kalács – csupa csavarral

Nagyon mutatós és isteni finom a kelt tésztával készülő mákos csiga, amiben elég sok csavar van. Mármint ettől látványos igazán, az elkészítésében nincs semmi csavar – sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk!

Cookta - 2017.03.24.
Mennyei mákos mini kalács – csupa csavarral

A mákos sütik kedvelőinek szívből ajánljuk ezt a csavart csigát, aminek minden falatjába jut bőséggel mák, mégsem fojtós vagy nehéz: épp ellenkezőleg, nagyon puha és könnyű, ha betartjuk a kelesztési időket. Akkor lesz ugyanis a legfinomabb, ha a bedagasztott kelt tésztát egyszer rendesen megkelesztjük, majd elkészítjük a csigákat, és ezeket a tepsibe téve még egy kicsit langyos helyen kelni hagyjuk.

Uzsonnára vagy reggelire is ideális, de akár ünnepi süti vagy vendégváró is lehet, olyan mutatós és finom, miközben nagyon egyszerű – csak egy kis turpisság van a csavaros csigák elkészítésében, ugyanis nem tekerjük a tésztát a töltelékkel, mint a klasszikus kakaós csigánál, hanem csavarjuk. 🙂 Részletek a receptben!

Mákos csavart csiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • 3 evőkanál étolaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 1 dl víz
  • reszelt citromhéj

A kenéshez:

  • 1 db tojássárgája

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, megfelezzük, az egyikbe belemorzsoljuk az élesztőt, és 1 csapott evőkanál cukrot adunk hozzá, hagyjuk felfutni. 

A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a maradék cukrot és tejet, a tojássárgákat, az olajat, egy csipet sót és a feltott élesztőt, és kézi robotgép dagasztófejével sima tésztát dagasztunk. Cipóvá formázzuk, majd konyharuhával lefedve, langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket: a vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a reszelt citrushéjat és a mézet, alaposan elkeverjük, és hagyjuk langyosra hűlni – közben sűrűsödni fog egy kicsit.

Ha megkelt a tészta, jól átgyúrjuk, majd lisztezett munkafelületen vékony, nagy lappá nyújtjuk. Az egyik felét megkenjük egyenletesen a mákos töltelékkel, a másik felét ráhajtjuk a mákos részre, és kb. 2 centis csíkokat vágjuk. A csíkokat megcsavarjuk, és csigaformába igazítva sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még fél órát kelesztjük.

A megkelt csigákat lekenjük tojássárgával, és 180 fokos sütőbe toljuk, kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Langyosan vagy hidegen kínáljuk, kis porcukorral meghintve. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.